Evenimentul Istoric > Articole online > Premierul Orban despre limitarea libertăților românilor sub starea de urgență
Articole online

Premierul Orban despre limitarea libertăților românilor sub starea de urgență

Guvernul va încerca, prin măsurile care vor fi incluse în cadrul stării de urgenţă, să limiteze la maximum afectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, a declarat premierul Ludovic Orban.

„Orice măsură care va fi inclusă în cadrul stării de urgenţă va fi o măsură pe care noi o vom considera absolut necesară şi vom încerca să limităm la maximum eventualele drepturi şi libertăţi care să fie afectate în cadrul stării de urgenţă”, a precizat Ludovic Orban, duminică, într-o conferinţă de presă online.

Premierul a precizat că, după anunţul preşedintelui Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgenţă, a cerut miniştrilor să vină cu propuneri de măsuri care să fie introduse în planul aferent decretului prezidenţial.

Achiziții rapide

„Am văzut foarte multe informaţii difuzate în mod iresponsabil despre eventualele măsuri care ar urma să fie adoptate în cadrul stării de urgenţă. La solicitarea preşedintelui, am cerut fiecărui ministru responsabil care are nevoie de măsuri speciale care să fie introduse în planul de măsuri aferente decretului prezidenţial prin care se instituie starea de urgenţă să vină cu aceste măsuri şi vreau să încredinţez cetăţenii români că vom lua doar acele măsuri care sunt absolut necesare.

Am să vă dau numai câteva exemple. Se ştie că e o nevoie acută de materiale, de echipamente, de substanţe, de medicamente, echipamente de protecţie, pentru care există în momentul de faţă o dificultate foarte mare în obţinerea lor, datorită cererii crescute din partea tuturor statelor pentru astfel de materiale.

Avem nevoie de proceduri de achiziţii rapide, imediate, prin negociere directă, de fiecare dată când avem posibilitatea de a încheia contracte prin care să obţinem astfel de produse, de echipamente, care sunt absolut necesare pentru funcţionarea întregului dispozitiv care se luptă împotriva acestui virus”, a afirmat Orban.

Există posibilitatea de a plafona preţurile

El a adăugat că, de asemenea, e nevoie de măsuri care să întărească toate instituţiile care sunt în prima linie a bătăliei.

„Întărirea direcţiilor de sănătate publică, întărirea tuturor structurilor din cadrul Ministerului de Interne, întărirea capacităţii spitalelor de a primi pacienţi şi de a furniza serviciile de sănătate, care sunt absolut necesare”, a spus Orban.

Premierul a anticipat că o altă măsură care este posibilă să fie luată, după un studiu foarte atent, este măsura de „a limita creşterile preţurilor la medicamente şi la astfel de produse, care sunt foarte căutate în momentul de faţă, pentru a nu permite o speculă cu aceste produse”.

„Şi există această posibilitate de a plafona preţurile la anumite produse absolut necesare, cum sunt măşti, cum sunt mănuşi, echipamente de protecţie, dezinfectanţi, biocide şi alte categorii de produse”, spus Orban, potrivit Agerpres.

Registration

Aici iti poti reseta parola