Povestea tânărului care a zburat peste Cortina de Fier ca să se stabilească în deșert

 

Printre cei ținuți în umbra comunismului și care au avut curajul de a fugi de acest regim a fost și cehoslovacul Ivo Zdarsky. Un student fără limite și destul de nebun pentru a-și lua zborul către libertate.

Născut și crescut în Cehoslovacia, înainte de a cădea URSS-ul, evident, nu-i plăcea viața lui. Dar, avea de ales? În cazul lui, da! Ivo Zdarsky era un student din Praga, în domeniul ingineriei aviației. Acesta proiecta avioane, dar avea o frustrare care nu-i dădea pace: interzicerea unei afaceri proprii.

 

„Era o perioadă dificilă. Comuniștii dețineau puterea și în țara mea. Nu puteai să ai propria afacere, era dificil să și zbori acolo. Nu mă simțeam în largul meu, ca mulți, de altfel.”

 

Își dorea foarte mult să părăsească Cehoslovacia, dar nu era ușor. Erau mitraliere în orașul său și garduri cu sârmă ghimpată, tocmai ca să nu ai nicio șansă de a scăpa. Mai ales că i se refuzase și o viză de a ieși din țară.

 

Astfel că, în august 1984, la vârsta de 24 de ani, Ivo Zdarsky a reușit să fugă din mâinile comuniștilor. Cum altfel? Așa cum știa cel mai bine: să zboare. A străbătut granița cu Austria într-un aparat de zbor pe care el îl inventase, dotat cu motor de mașină. La ora trei dimineața, a decolat și a planat spre granița cu Austria, a găsit Aeroportul Internațional din Viena, unde a și aterizat. Apoi, le-a arătat austriecilor pașaportul său expirat și a cerut azil politic.

 

S-a mutat în SUA, unde locuiește, izolat, în deșert

 

La scurt timp, escapada sa a devenit celebră în lume. „Nu văzuseră așa ceva, un astfel de curaj din partea unuia care era captiv în comunism și le-a plăcut. Și mie mi-a plăcut”, mărturisea Zdarsky. După ce a primit undă verde din partea Austriei,  Ivo a urmat o carieră în afacerile cu elice.

 

Între timp, inventatorul a reușit să-și vândă aparatul de zbor cu care evadase din comunism, unui muzeu german. A făcut pasul către America și s-a mutat în Los Angeles. Acolo, Ivo Zdransky și-a înființat propria companie, numită „Ivoprop”, care producea elice cu propriul design. S-a mutat și din LA, dar în Utah, în deșert. Acolo, el și-a cumpărat un teren de 161 de hectare, în schimbul a 99.000 de dolari. Mai exact, în Lucin, unde a ridicat un hangar, în care locuiește și în care și-a văzut de invenții. A „scos” un aparat de zbor hybrid, un avion-elicopter. (Vezi video mai jos)

 

Însă, hangarul lui Ivo se află la o distanță de 40 de kilometri de cel mai apropiat vecin al său și la 257 de km de cel mai apropiat magazin alimentar. Se deplasează ”prin vecini” cu ajutorul unui avion Cessna.