Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea mititelului general Tom Thumb din America și legenda tizului său din Anglia
Articole online

Povestea mititelului general Tom Thumb din America și legenda tizului său din Anglia

Charles Stratton s-a născut la 4 ianuarie 1838 în Bridgeport, Connecticut, SUA și a decedat la 15 iulie 1883 în Middleboro, Massachusetts.

El a fost, sub pseudonimul Generalul Tom Thumb, un showman american care a devenit celebru pentru statura sa mică.

A constituit prima mare atracție promovată de impresarul de circ P.T. Barnum.

Născut de părinți de talie normală, Charles Stratton a încetat să crească la vârsta de șase luni și a rămas la înălțimea de 0,6 metri, cântărind 7 kg, până la adolescență.

Ulterior a crescut la 1 un metru și 32 kg.

Nu avea nici cinci ani când Barnum l-a angajat la circul său și l-a făcut cunoscut ca generalul Tom Thumb, un pitic de 11 ani din Anglia.

A devenit rapid un personaj celebru în Statele Unite și în străinătate.

În 1863 Stratton s-a căsătorit cu Lavinia Warren (1841-1919) – o altă angajată a lui Barnum, cunoscută sub numele de „Mica Regină a Frumuseții” – într-o ceremonie desfășurată la Biserica Episcopală Grace din New York.

Tom Thumb (în galeză: Bawd Tom) este un personaj din folclorul englez. „Istoria lui Tom Thumb” a fost publicat în 1621 și a fost primul basm tipărit în limba engleză.

Tom nu este mai mare decât degetul mare al tatălui său, iar aventurile sale merg de la a fi înghițit de o vacă, până la încurcături cu uriași și să devină un favorit al regelui Arthur.

Cele mai vechi aluzii la Tom apar în diverse lucrări din secolul al XVI-lea, cum ar fi Reginald Scot’s Discovery of Witchcraft (1584), unde Tom este descris ca unul dintre oamenii cu puteri supranaturale folosiți de servitoare pentru a speria copiii.

Tattershall din Lincolnshire, Anglia, are reputația de a fi casa și mormântul lui Tom Thumb.

În afară de propriile povești, Tom apare în piesa „Tom Field”, din 1730, a lui Henry Fielding.

Apoi poveștile au fost comasate într-o singură piesă, în 1731, intitulată Tragedia Tragediilor sau Istoria lui Tom Thumb cel Mare.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, cărțile cu Tommy Thumb au început să fie publicate special pentru copii, iar. până la mijlocul secolului al XIX-lea, Tom era în în toate bibliotecile.

Povestea a fost criticată pentru unele aspect „imorale” și unii scriitori, precum Charlotte Mary Yonge, au curățat pasaje discutabile.

Este posibil ca Tom Thumb să fi fost o persoană reală, născută în jurul anului 1519, deoarece există un mormânt care se pretinde a fi al său. Acesta este așezat în capela principală din Biserica Sfânta Treime din Tattershall, Lincolnshire, Marea Britanie.

Inscripția de pe criptă spune: „T. THUMB, în vârstă de 101 ani a murit în 1620”. Mormântul măsoară doar 40 cm în lungime.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola