Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea legendarului pistol Parabellum
Articole online

Povestea legendarului pistol Parabellum

Luger P08 este un pistol semi-automat cu recul scurt, patentat de Georg J. Luger în 1898 și produs de firma germană de arme Deutsche Waffen und Munitionsfabriken (DWM), începând din 1900, împreună cu alte firme cum ar fi W+F Bern, Krieghoff, Simson, Mauser și Vickers.

Prima armată care l-a folosit a fost cea a Elveției, în mai 1900.

Avea să devină simbolul armatei germane, care l-a adoptat în 1908, dar înlocuit calibrul de 7,65 cu cel de 9 mm, și l-a folosit în cele două războaie mondiale, chiar dacă, în 1938, a fost parțial înlocuit de Walther P38.

Luger este o formă îmbunătățită a pistolului Borchardt C93, creat de Hugo Borchardt, care a preluat ideea mecanismului de înzăvorâre de la mitraliera Maxim.

Pistolul lui Borchardt din 1893 avea un defect major: arcul recuperator lamelar din continuarea închizătorului, plasat în interiorul unei capsule voluminoase, care îl făcea extrem de dificil de mânuit.

Citește și Desmond Doss, soldatul care a refuzat armele, eroul Americii

Hugo Borchardt a refuzat să își modifice pistolul pe care îl considera perfect, în ciuda utilizatorilor care reclamau unghiul incomod de 90 de grade al patului față de țeavă și faptul că arma era dezechilibrată din cauza arcului recuperator voluminos, aflăm de pe historice.ro.

Așa că, în 1898 pistolul Borchardt a fost modificat de armurierul Georg Luger: arcul recuperator (inițial lamelar, mai apoi elicoidal) a fost plasat în mânerul armei, în spatele încărcătorului, noul pistol fiind brusc extrem de interesant.

Cartușul de 9 mm al pistolului Luger 08 a devenit într-un fel cartușul standard al pistoalelor militare până în ziua de azi, cu denumirea 9 mm Parabellum.

Alături de Mauser C96, Luger 08 face parte din prima generație de pistoale semiautomate militare cu o viață operațională de aproape jumătate de secol.

Aceste prime arme erau extrem de diferite tocmai din cauza faptului că nu existau precedente în acest domeniu, iar originalitatea era cuvântul de ordine pentru identificarea soluțiilor.

Registration

Aici iti poti reseta parola