Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Povestea din interior a execuției lui Ted Bundy. Cum au sărbătorit americanii moartea criminalului și care a fost ultima masă a acestuia?
Articole online

Povestea din interior a execuției lui Ted Bundy. Cum au sărbătorit americanii moartea criminalului și care a fost ultima masă a acestuia?

Ted Bundy

Moartea lui Ted Bundy în închisoarea de stat din Florida, la 24 ianuarie 1989, a pus capăt poveștii macabre a celui mai cunoscut criminal în serie din America.

Povestea din interior a execuției lui Ted Bundy. Cum au sărbătorit americanii moartea criminalului și care a fost ultima masă a acestuia?

Moartea lui Ted Bundy a fost un eveniment național celebru pentru spectatorii din afara porților închisorii și pentru milioanele de telespectatori care priveau de acasă. „Arzi, Bundy, arzi!”, scandau sute de oameni, potrivit Esquire.

Întreaga lume privea, dornică să fie martoră la execuția lui Ted Bundy. Pentru un bărbat care a ucis cu brutalitate cel puțin 30 de oameni în anii ’70 – una dintre victime fiind Kimberly Leach, în vârstă de 12 ani – dorința era cu siguranță de înțeles.
Relațiile lui Ted Bundy cu Elizabeth Kloepfer și cu soția sa Carole Ann Boone, crimele sale macabre și procesul său intens televizat au fost explorate în detaliu.

Cum a fost prins Ted Bundy

„De exemplu, într-o seară, mă plimbam prin campus și am observat o fată care era membră a unei frății. Nu am făcut nimic altceva decât să o urmăresc. Ieșeam noaptea târziu și urmăream oameni… Încercam să nu o fac, dar nu mă puteam abține.”, a declarat Bundy.

Aceste activități au dus în curând la o serie de crime care au durat mai mulți ani și care au fost comise în mai multe state. Bundy a reușit totuși să se sustragă justiției de mai multe ori, inclusiv prin evadarea reușită din închisoarea Colorado și fuga sa ulterioară în Florida, din 1977.

Potrivit ABC News, a mai existat doar o singură victimă după crimele de la Universitatea de stat din Florida, comise în casa frăției Chi Omega pe 15 ianuarie 1978.

La aproximativ trei săptămâni după ce a terorizat campusul din Tallahassee, Bundy a răpit-o pe Kimberly Leach, în vârstă de 12 ani, de la școala din Lake City, Florida. A ucis-o pe fată și i-a aruncat trupul în Parcul de Stat Suwannee.

În februarie 1978, acesta a fost prins în cele din urmă de un ofițer de poliție din Pensacola, care a considerat suspectă mașina lui Bundy. Nu numai că mașina avea numere de înmatriculare furate, dar Bundy i-a furnizat ofițerului un permis de conducere fals. După ani întregi de crime, Ted Bundy fusese în sfârșit prins.

El și-a recunoscut adevărata identitate după două zile de detenție, ceea ce i-a făcut pe detectivi curioși să afle dacă este responsabil de moartea surorilor din frăția Chi Omega, Margaret Bowman și Lisa Levy.

Când a sunat-o pe Elizabeth Kloepfer, la scurt timp după arestarea sa din Florida, acesta era în lacrimi. Potrivit memoriilor ei, Bundy era disperat să-și asume „responsabilitatea” pentru acțiunile sale după ce fusese încarcerat.

Un monstru ajunge la proces

Reporterii au descoperit că Ted Bundy locuia în complexul de apartamente Oaks – o reședință la aflată la câteva blocuri distanță de frăția Chi Omega. În timpul procesului lui Bundy, a fost utilizat un raport documentat în care una dintre membrele grupului, Nita Neary, a văzut un bărbat coborând scările în acea noapte.

„A fost capabilă să ofere o descriere bună, puternică”, a declarat procurorul principal Larry Simpson. „Nita Neary s-a întâlnit cu un artist ce a realizat un portret robot al persoanei pe care a văzut-o părăsind casa Chi Omega… semăna cu domnul Bundy.”

Un articol de ziar ce prezintă acuzațiile de crimă aduse lui Ted Bundy pentru crimele comise împotriva frăției Chi Omega, 1978

Un articol de ziar ce prezintă acuzațiile de crimă aduse lui Ted Bundy pentru crimele comise împotriva frăției Chi Omega, 1978

În ianuarie 1980, Bundy a fost judecat în Orlando, unde a fost declarat vinovat și condamnat la moarte pentru răpirea și uciderea lui Kimberly Leach. Probele prezentate în instanță au inclus declarații ale martorilor oculari,

La fel ca mulți condamnați la moarte din Statele Unite, Ted Bundy a petrecut ani de zile în închisoare înainte de execuția sa inevitabilă. După nouă ani de detenție în închisoarea de stat din Florida, la 24 ianuarie 1989, Ted Bundy a fost executat.

Pregătirile pentru execuția lui Ted Bundy

În cele din urmă, acesta și-a epuizat recursurile, iar condamnările definitive l-au convins să mărturisească. Deși a recunoscut că a comis 30 de crime, experții încă mai cred că numărul de victime a fost mai mare.
Cu toate acestea, sosise momentul – dar nu înainte de ultima sa masă și de un eveniment de sărbătorire a cetățenilor din afara zidurilor închisorii. În ultima sa noapte în viață, Bundy și-a sunat mama de două ori, în timp ce sute de oameni își instalau tabere afară pentru a bea bere și pentru a cânta de bucurie.
Aparent dezinteresat de cină, Bundy a refuzat să aleagă ceva și a fost servit cu preparatul standard – friptură, ouă, cartofi prăjiți și pâine prăjită. Cu nervii și anxietatea la maxim, Ted Bundy a murit flămând.

Moartea lui Ted Bundy și moștenirea pe care a lăsat-o în urmă

După execuția lui Ted Bundy, creierul său a fost prelevat în „numele științei”. În speranța că vor putea fi găsite anomalii evidente care să indice ce a cauzat un comportament atât de violent, cercetătorii au examinat cu atenție organul.
Unii cercetători au descoperit, într-adevăr, că leziunile la nivelul creierului sunt cauza criminalității. În cazul lui Bundy, nu au fost descoperite astfel de dovezi. Lipsa oricărui motiv ușor de înțeles și a unor cauze fizice a făcut cu siguranță ca moștenirea bărbatului legată de crime să fie cu atât mai îngrozitoare.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola