Evenimentul Istoric > Articole online > Povestea de amor dintre cavalerul des Grieux şi frumoasa Manon
Articole online

Povestea de amor dintre cavalerul des Grieux şi frumoasa Manon

Numeroase exemplare neoficiale au continuat să circule, bucurându-se de un mare succes. În 1753, a apărut o ediţie revizuită, cu o tentă ceva mai moralizatoare.

”Manon Lescaut” este titlul unui roman al scriitorului francez Antoine François Prevost (1697-1763).

În centrul operei literare se află complicata relaţie amoroasă dintre cavalerul des Grieux şi frumoasa Manon Lescaut.

Orbit de dragoste

Des Grieux provine dintr-o înstărită familie de nobili şi studiază filosofia în Amiens. Manon este o tânără precoce, trimisă de părinţii săi la mănăstire. Cei doi se întâlnesc întâmplător, moment în care des Grieux devine orbit de dragoste şi dezvoltă o pasiune arzătoare pentru Manon.

Atât de îndrăgostit este des Grieux, încât e dispus să renunţe la moştenirea deloc de neglijat şi să fugă, împreună cu Manon Lescaut, la Paris.

Aici vor trăi fericiţi pentru o scurtă perioadă de timp, până când resursele financiare ale cavalerului se apropie de sfârşit. Odată ce Manon îşi vede existenţa confortabilă şi chiar luxoasă ameninţată, nu are nicio remuşcare în a-l părăsi pentru un alt bărbat cu posibilităţi materiale.

Totuşi, Manon este, la rândul ei, îndrăgostită sincer de cavaler, însă, în acelaşi timp, este terifiată de perspectiva unei existenţe modeste.

De aceea, în măsura în care des Grieux poate dobândi suficiente resurse pentru a-i putea asigura un trai relativ luxos, fie şi pe baza împrumuturilor sau înşelătoriilor, Manon preferă să se întoarcă la el, iar des Grieux este dispus să o ierte.

Natura paradoxală a relaţiei dintre cei doi şi principiile etice… flexibile pe care cei doi le îmbrăţişează vor duce la numeroase aventuri şi activităţi periculoase, uneori la limita legii, ale căror deznodământ nu poate fi decât unul nefericit.

Sursă de inspiraţie

Romanul „Manon Lescaut” a constituit o sursă de inspiraţie pentru numeroase piese de operă şi balet. De exemplu, în 1830, coregraful parizian Jean-Louis Aumer a semnat spectacolul de balet omonim.

 O piesă de operă care, de asemenea, păstrează titlul cărţii lui Prevost a fost compusă, în 1856, de către Daniel Auber.

 Poate cea mai cunoscută şi apreciată operă bazată pe lucrarea literară amintită este cea a italianului Giacomo Puccini, pe libretul compatrioţilor săi Luigi Illica şi Marco Praga, jucată în premieră în 1893, la Torino.

Există şi numeroase ecranizări ale cărţii „Manon Lescaut”. Prima datează din 1926, regizată de germanul Arthur Robison, potrivit imdb.com. Un alt exemplu este pelicula intitulată, simplu, „Manon”, din 1949, al cărei regizor a fost Henri-Georges Clouzot.

În lumea literară, lucrarea „Dama cu camelii” publicată în 1848 de Alexandre Dumas fiul este inspirată de cartea lui Prevost şi conţine trimiteri la aceasta.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola