Evenimentul Istoric > Articole online > Povestea celui mai iubit obicei de Crăciun. Sărbători fericite!
Articole online

Povestea celui mai iubit obicei de Crăciun. Sărbători fericite!

Sfântul Bonifaciu a observat că bradul are formă de triunghi și l-a asemânat Sfintei Treimi, numindu-l de îndată un pom sfânt, un simbol al credinţei creştine şi al Crăciunului în Germania.

Prin urmare, oamenii obișnuiau să-și orneze casele cu brazi atârnați de tavan, cu vârful în jos pentru a simboliza uniunea cu Divinitatea, scrie unica.ro

Se crede că primul brad împodobit a apărut în secolul al XV- lea, în Riga, Letonia.

De-a lungul anilor, împodobitul bradului s-a transformat în cel mai important și așteptat obicei asociat Crăciunului.

Povestea bradului de Crăciun în lume

O poveste a bradului de Crăciun spune că , la începutul secolului XVI, Martin Luther, mergând spre casă într-o noapte de Crăciun, a văzut un brad nins care sclipea frumos în lumina lunii și l-a tăiat, l-a dus în casă și l-a ornat cu lumânări aprinse. Astfel, din Germania tradiția s-a răspândit și în restul lumii.

În 1521, în Franța, un brad a fost împodobit la nunta prinţesei Hélene de Mecklenburg cu ducele de Orleans, iar primul brad împodobit în mod oficial în Franța a avut loc în iarna anului 1605.

Bradul a fost decorat într-o piață publică din Strassburg, cu mere roșii, nuci și bomboane.

La Paris, obiceiul a ajuns abia în 1837, adus de prinţesa Helene de  Mecklembourg, iar în Anglia, la Crăciunul din 1841, atunci când prinţul Albert, soţul reginei Victoria, a dăruit familiei regale un brad de Crăciun, împodobit după obiceiul german. 

În Statele Unite, obiceiul de a împodobi bradul de Crăciun a juns în 1830, adus de coloniştii germani, stabiliţi în Pennsylvania, iar în 1853 a fost adoptat și la Casa Albă.

Povestea bradului de Crăciun în România

Se crede că pe meleagurile noastre, primul brad împodobit de Crăciun a apărut la curtea Regelui Carol I, străbunicul Regelui Mihai, în anul 1874. Regina Elisabeta, cea care sub pseudonimul Carmen Sylva a publicat numeroase lucrări despre brazii de Crăciun, a împodobit în Sala Tronului de la Palatul Regal, 14 brazi după modelul țărilor nordice și a oferit cadouri tuturor familiilor nobile invitate la petrecerea de Crăciun.

Instalarea regimului comunist în Romania a încercat să anihileze această tradiție, însă a rezistat grație credinței puternice pe care poporul a avut-o în Dumnezeu și grație frumuseții obiceiului în sine.

Instalarea regimului comunist în Romania a încercat să anihileze această tradiție, însă a rezistat grație credinței puternice pe care poporul a avut-o în Dumnezeu și grație frumuseții obiceiului în sine.

Registration

Aici iti poti reseta parola