Din veniturile acestor fonduri se întreţinea biblioteca şi se acordau stipendii studenţilor săraci. Construcţia a fost realizată în etape, prima a fost ridicată între anii 1891-1893 prin construirea imobilului din actuala stradă Dem. I. Dobrescu după proiectul arh. Paul Gottereau.
La 14 martie 1895, la inaugurarea Fundaţiei universitare Carol I, a fost numit bibliotecar al acestei instituţii Constantin Rădulescu-Motru.
Prin cumpărarea, la 31 mai 1911, de către regele Carol I, cu suma de 400.000 de franci, şi demolarea imobilului lui Grigore Păucescu, din faţa palatului, s-a realizat, în etapa a II-a, tronsonul central incluzând aula cu 500 de locuri.
Ulterior a fost construită şi clădirea dinspre strada C.A. Rosetti. Biblioteca (etapa I-a) a fost inaugurată la 14 martie 1895, iar ansamblul la 9 mai 1914. Cu acel prilej a fost realizată medalia Fundaţiei universitare modelată de H. Sch. Wegerec.
În decursul anilor biblioteca a acumulat un valoros tezaur de tipărituri (cărţi, periodice, note muzicale ş.a.), manuscrise şi chiar opere de artă. În aulă au fost organizate, prestigioase manifestări, inclusiv cele dedicate poetului naţional Mihail Eminescu.
În timpul evenimentelor din decembrie 1989 acest ansamblu a fost incendiat, clădirea şi inestimabilul tezaur înregistrând mari pagube, printr-o acţiune bine coordonată, fiind distruse multe valori de patrimoniu.
Ulterior s-a realizat reabilitarea localului, extinderea spaţiilor pe vatra fostei grădini Boema şi cu concursul tuturor deţinătorilor de dublete, s-a procedat la reconstituirea fondului de carte, însă sectorul manuscriselor ca şi cel al artelor plastice constituie pierderi irecuperabile peste care o tăcere inexplicabilă dăinuie nejustificat.
Sursa: Note la cartea lui Gheorghe Crutzescu „Podul Mogoșoaiei – Povestea unei străzi”