Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Sodoma a fost distrusă de focul din cer! Dovezile arheologice halucinante de la Tall el-Hammam
Articole online

Sodoma a fost distrusă de focul din cer! Dovezile arheologice halucinante de la Tall el-Hammam

După ce au studiat vreme de 15 ani această așezare din Epoca Bronzului, cercetătorii au ajuns la concluzia că soarta tragică a Tell el-Hammam ar fi inspirat poveștile biblice.
Într-un studiu publicat de revista Nature, arheologii susțin că în acele vremuri trgiunea Văii Iordanului era locuită de aproximativ 50.000 de oameni. Aceștia trăiau în trei orașe, cunoscute în zilele noastre drept Tell el-Hammam, Ierihon și Tell Nimrin. Cel mai mare dintre ele era Tell el-Hammam, iar cercetătorii afirmă că aici ar fi fost și centrul politic al zonei.

Cataclismul din jurul anului 1650 înainte de Hristos

Examinarea rămășițelor a scos la iveală dovezi ale unui cataclism care a implicat temperaturi extrem de ridicate, de pildă bucăți de ceramică topite la exterior, dar normale la interior.
Clădirile din Tell el-Hammam erau făcute din cărămizi și unele dintre ele erau înalte chiar și de aproximativ cinci etaje. În partea de sus a orașului, forța distructivă a demolat clădirile până la înălțimea fundațiilor . De pildă din palatul care se afla în această parte a orașului, pereții de la primul etaj și etajele de sus lipsesc.
În partea de jos a orașului, clădirile au suferit daune mai grave. Au fost distruse chiar și turnurile zidului care înconjura orașul, cărămizi descoperindu-se doar la fundația turnurilor.

 

Ce a putut provoca o asemenea explozie?

Pentru a încerca să descopere ce ar fi putut cauza această distrugere în Epoca Bronzului, cercetătorii au întocmit o listă cu posibile catastrofe și le-au evaluat probabilitatea ținând cont de dovezile găsite la fața locului.
Inițial s-au gîndit la incendii, războaie, erupții vulcanice, cutremure sau chiar fulgere. Au ajuns, însă, la concluzia că este puțin probabil ca aceste evenimente să provoace asemenea distrugeri. Niciuna dintre aceste catastrofe nu ar fi putut produce o căldură atît de intensă.
După ce au eliminat aceste posibilități, cercetătorii au ajuns la concluzia că cea mai probabilă cauză a catastrofei este o explozie auzată de o cometă sau de un meteorit. Această ipoteză se potrivește cu dovezile găsite de cercetători.
Din câte se pare, informațiile despre catastrofa care a distrus Tell el-Hammam s-au transmis de-a lungul generațiilor și au reprezentat o inspirație pentru povestea despre distrugerea Sodomei, scrie Jerusalem Post.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola