Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Polonezul care a luptat pentru independența SUA cu grad general s-a întors acasă să se bată cu rușii
Articole online

Polonezul care a luptat pentru independența SUA cu grad general s-a întors acasă să se bată cu rușii

În 1776, a plecat în America de Nord oferindu-şi serviciile forţelor militare care luptau pentru independenţa faţă de Marea Britanie.

Congresul Continental l-a numit colonel inginer şi a lucrat iniţial la ridicarea de fortificaţii care să protejeze Philadelphia de un eventual atac britanic.

În perioada care a urmat, a fost trimis la New York, unde generalul Horatio Gates l-a numit responsabil cu planificarea strategiei de apărare pentru armata sa la Saratoga.

În 1778, generalul George Washington i-a dat ordin să construiască fortificaţii militare la West Point, o poziţie defensivă importantă pe râul Hudson.

Până la finele războiului, a fost făcut general de brigadă şi a primit cetăţenie americană.

Tadeusz Kosciuszko, erou al luptei pentru independenţa naţională a Poloniei, s-a născut la 4 februarie 1746, într-o familie modestă.

A dovedit abilităţi excelente în cadrul studiilor militare la Academia Militară Regală din Varşovia, lucru care i-a atras atenţia regelui Stanisław II August (Stanisław August Poniatowski), care l-a trimis în Franţa pentru a-şi continua studiile.

A revenit în Polonia în 1774.

Când armata rusă a invadat Polonia, în 1792, Kosciuszko s-a întors acasă și a condus forţele poloneze aflate în opoziţie, însă a fost forţat să plece în exil, în Saxonia (Germania de Est), după ce regele şi guvernul au capitulat.

A revenit în 1794 şi a fost numit comandat suprem al armatei.

Pentru a încuraja ţăranii să se ofere voluntari pentru serviciul militar, a ridicat iobăgia, fapt care i-a nemulţumit pe mulţi dintre membrii nobilimii.

În ciuda apărării defensive împotriva unui asediu al forţelor ruse şi prusace, Kosciuszko a fost luat prizonier.

În 1796, după moartea împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei, fiul ei, Paul I, i-a acordat amnistie în schimbul promisiunii de a nu se întoarce în Polonia.

S-a dus în Statele Unite, în august 1797, unde a fost primit ca un erou în Philadelphia.

După mai puţin de un an petrecut în SUA, a revenit în Europa.

S-a retras din viaţa publică la Berville, aproape de Fontainebleau, Franţa. Şi-a petrecut ultimii ani ai vieţii în Elveţia, unde a murit, la 15 octombrie 1817.

Trupul său a fost înmormântat la Castelul Wawel, din Cracovia, Polonia, alături de mormintele regilor polonezi.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola