Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Polițiile din UE vor avea dreptul să facă arestări în România. Mai rămâne ceva din suveranitatea națională?
Articole online

Polițiile din UE vor avea dreptul să facă arestări în România. Mai rămâne ceva din suveranitatea națională?

 

Raidurile transfrontaliere ar putea fi permise

Raidurile transfrontaliere ale agenților ar putea deveni obișnuite în Europa. Este cea mai recentă idee de a lupta contra criminalității pe teritoriul UE. Astfel, se va întocmi o „listă comună a infracțiunilor pentru care sunt posibile urmăriri transfrontaliere și instrumente de mesagerie sigure care să permită ofițerilor de poliție să comunice cu omologii lor în timpul desfășurării operațiunilor în alte țări ale UE” .

Potrivit estimărilor Europol, „aproape 70% dintre rețelele criminale operează în mai mult de trei state membre”. Prin urmare, explică Comisia , este nevoie de „reguli comune” pentru a facilita munca polițiștilor. Ipoteza, care reprezintă un nou transfer de suveranitate, este cuprinsă în „Codul UE de cooperare polițienească” pe care organul executiv al Uniunii ar dori să-l aprobe pentru a ajuta colaborarea între forțele de ordine ale statelor membre.

„Infractorii nu ar trebui să poată scăpa de poliție prin simpla deplasare dintr-un stat membru în altul. Canalele clare pentru schimbul de informații vor permite poliției să identifice rapid suspecții și să adune informațiile necesare pentru investigații”, a explicat vicepreședintele pentru Promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas .

Din acest motiv, Comisia UE ar dori să introducă „noi reguli privind schimbul de informații”, să faciliteze operațiunile comune transfrontaliere prin reguli comune și să atribuie Europol un rol mai incisiv . Aplicația pentru schimbul securizat de informații (SIENA), gestionată de oficiul european de poliție, ar putea deveni punctul de referință pentru schimbul de informații, odată cu înființarea unui „punct unic de contact, care funcționează 24 de ore din 24, 7 xile pe săptămână” .

„Propunerile pe care le prezentăm astăzi ne vor permite să rezolvăm problemele transfrontaliere foarte concrete cu care se confruntă polițiștii din Europa zilnic. De exemplu, ce reguli se aplică dacă poliția trebuie să treacă o frontieră internă în timpul unei urmăriri?”, se întreabă ;i comisarul european pentru afaceri interne, ultraprogresista Ylva Johansson . „Astăzi, poliția trebuie să se confrunte cu reguli naționale diferite și complexe, în timp ce propunerile noastre le-ar permite să aibă un cadru european clar”, asigură cu „instrumente mai bune de schimb de informații necesare investigațiilor, pentru a ne proteja pe toți de din ce în ce mai mulți criminali. capabili”.

 

Suveraniștii au unele obiecții

Propunerea urmează să fie supusă examinării Eurocamerei pentru a fi apoi discutată și aprobată de Consiliu. Cu ce rezultate, rămâne de văzut, dat fiind că suveraniștii au deja unele obiecții.
„Cred că orice infracțiune poate fi urmărită penal pe teritoriul de către polițiștii statului în care are loc, fără a fi nevoie de întăriri”, e de părere Fulvio Martusciello , europarlamentar Forza Italia.

Și Annalisa Tardino , europarlamentar al Ligii este de aceeași părere. „Necesitatea unei mai mari cooperări și colaborări între forțele de poliție din diferite țări este cu siguranță de dorit, dar întotdeauna cu respectarea competențelor lor respective la nivel național, fără suprapunere”, scrie Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola