Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Politicianul american care s-a sinucis în fața camerelor de televiziune în 1987
Articole online

Politicianul american care s-a sinucis în fața camerelor de televiziune în 1987

Politicianul american care s-a sinucis în fața camerelor de televiziune în 1987

R. Budd Dwyer avertizându-i pe ceilalți să nu se apropie cu doar câteva secunde înainte de a se împușca mortal în fața camerelor de televiziune, la 22 ianuarie 1987

R. Budd Dwyer avertizându-i pe ceilalți să nu se apropie cu doar câteva secunde înainte de a se împușca mortal în fața camerelor de televiziune, la 22 ianuarie 1987

În ianuarie 1987, sinuciderea lui R. Budd Dwyer a șocat America – nu pentru că Dwyer era foarte cunoscut în afara Pennsylvaniei, ci pentru că moartea sa violentă a avut loc în cadrul unei conferințe de presă, iar totul a fost filmat.

La 15 ianuarie 1987, R. Budd Dwyer, trezorierul interimar al statului Pennsylvania, a ținut o ședință în casa sa din suburbia Pennsylvaniei. A stat cu secretarul său de presă James Horshock și cu trezorierul adjunct Don Johnson pentru a discuta despre organizarea unei conferințe de presă legate de problemele sale juridice.

Bărbatul de 47 de ani se afla la o săptămână distanță de pronunțarea sentinței pentru o condamnare legată de luare de mită, dar a rămas inflexibil cu privire la nevinovăția sa, așa cum a făcut-o pe tot parcursul anchetei.

Atât Horshock, cât și Johnson au plecat în acea seară de la casa lui Dwyer, presupunând că șeful lor va demisiona la conferința de presă din 22 ianuarie, după ce va face o ultimă declarație de nevinovăție și va pleda pentru înțelegere în fața presei locale.

Cine a fost R. Budd Dwyer?

Robert Budd Dwyer a absolvit Allegheny College din Meadville, Pennsylvania, și a devenit rapid activ în politica locală. În 1964, a candidat ca republican și a fost ales în Camera Reprezentanților din Pennsylvania, unde a fost membru până în 1970.

În acel an, în timp ce era încă reprezentant al statului, Dwyer a candidat pentru un loc în Senatul statului Pennsylvania și a câștigat. După ce a fost reales de două ori, Dwyer a candidat pentru funcția de trezorier al statului Pennsylvania în 1980, reușind să câștige patru ani mai târziu.

În aceeași perioadă, oficialii din Pennsylvania au descoperit că unii dintre angajații săi de stat au plătit în plus milioane de dolari în impozitele din Legea Contribuțiilor Federale de Asigurare (FICA) din cauza unor erori în reținerea la sursă de către stat. Mai multe firme de contabilitate de top din întreaga țară au concurat pentru contractul de milioane de dolari pentru a stabili compensațiile care trebuiau plătite fiecărui angajat.

În cele din urmă, contractul a fost atribuit unei firme din California, Computer Technology Associates (CTA), deținută de un cetățean din Harrisburg, Pennsylvania.

La câteva luni după atribuirea contractului, guvernatorul Pennsylvaniei, Dick Thornburgh, a primit o notă anonimă care detalia acuzațiile de mită care au avut loc în timpul procesului de licitație pentru contract și îl numea pe R. Budd Dwyer ca fiind una dintre persoanele care au primit mită în cadrul afacerii.

Înfuriat de acuzații, Dwyer a negat orice abatere și și-a susținut nevinovăția

În semn de clemență, procurorii federali au fost dispuși să facă o înțelegere cu trezorierul – acesta ar fi pledat vinovat la o singură acuzație de luare de mită, ar fi demisionat din funcție și ar fi cooperat pe deplin în restul anchetei. Singura acuzație presupunea o pedeapsă de cinci ani de închisoare.

Dwyer a refuzat înțelegerea, crezând că nevinovăția sa va fi dovedită în cadrul unui proces. Cu toate acestea, la 18 decembrie 1986, Dwyer a fost găsit vinovat de 11 capete de acuzare pentru conspirație, fraudă poștală, mărturie mincinoasă și transport interstatal în scopul de a facilita infracțiunile de escrocherie. El risca o pedeapsă de până la 55 de ani de închisoare și o amendă de 300.000 de dolari.

Conferința de presă de la Harrisburg din dimineața următoare a început cu o declarație pregătită care nu a lăsat nimănui nicio idee despre faptul că urma să asiste la sinuciderea lui R. Budd Dwyer.

Dar când Dwyer a ajuns la ultima pagină, a ieșit din scenariu, spunând publicului:

„Voi muri într-un efort de a …vedea dacă faptele mele, răspândite în toată rușinea lor, nu vor da foc mândriei americane”. Vă rog să spuneți povestea mea la fiecare post de radio și televiziune și în fiecare ziar și revistă din SUA. Vă rog să plecați imediat dacă aveți stomacul sau mintea slabă, deoarece nu vreau să provoc suferință fizică sau psihică. Joanne, Rob, DeeDee – vă iubesc! Vă mulțumesc că mi-ați viața atât de fericită. La revedere tuturor! Vă rog să vă asigurați că sacrificiul vieții mele nu este în zadar.”

În fața reporterilor și a camerelor de televiziune adunate, a scos un plic de sub pupitru. Înăuntru se afla un revolver Magnum .357. Mulțimea a început imediat să intre în panică, în timp ce fostul trezorier a anunțat: „Vă rugăm să părăsiți sala dacă acest lucru vă afectează”.

Frederick L. Cusick, un jurnalist și prieten al lui Dwyer, care stătea în primul rând pentru a urmări reportajul, a declarat ani mai târziu pentru Los Angeles Times că „ar fi trebuit să fug și să îl apuc de braț atunci când a scos plicul. Știam în sinea mea că asta avea de gând să facă”.

În timp ce oamenii îl strigau frenetic să se oprească, iar alții se apropiau de tribună pentru a-l dezarma, R. Budd Dwyer a introdus rapid pistolul în gură, a apăsat pe trăgaci și a căzut pe podea, murind pe loc.

Cum a tratat presa moartea lui Dwyer?

Mai multe posturi de televiziune din Pennsylvania au difuzat imagini editate ale conferinței de presă și ale sinuciderii lui R. Budd Dwyer.

Majoritatea posturilor au blocat imaginile înainte de împușcătură, în timp ce sunetul a continuat sub imaginea înghețată. Postul WPVI din Philadelphia a redifuzat imaginile cu incidentul, în întregime și fără a avertiza telespectatorii, în emisiunile de la orele 17 și 18. Emisiunea postului respectiv este responsabilă pentru multe dintre copiile videoclipului care sunt disponibile online până în prezent.

Postul de televiziune WHTM-TV din Harrisburg a ales să difuzeze imagini video neprelucrate ale sinuciderii nu o dată, ci de două ori, justificându-și decizia prin faptul că a invocat caracterul important al reportajului.

Registration

Aici iti poti reseta parola