Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Poliția a deschis focul împotriva manifestanților Covid-19! A fost o „orgie a violenței”, spun autoritățile
Articole online

Poliția a deschis focul împotriva manifestanților Covid-19! A fost o „orgie a violenței”, spun autoritățile

 

Poliția a tras pentru a se apăra, spune primarul Aboutaleb

Demonstranții și-au exprimat violent protestul atât față de restricțiile Covid-19 introduse recent, cât și a planurilor guvernamentale de a restricționa accesul persoanelor nevaccinate în unele locuri.

Primarul orașului , Ahmed Aboutaleb, a declarat reporterilor la primele ore ale zilei de sâmbătă că „în mai multe rânduri, poliția a simțit că este necesar să scoată armele pentru a se apăra”, în timp ce manifestanții au făcut prăpăd în cartierul comercial al orașului-port, incendiind și aruncând cu pietre și artificii în polițiști. Primarul Aboutaleb a numit manifestația „o orgie de violență”.

„[Poliția] a împușcat în protestatari, oamenii au fost răniți”, a spus Aboutaleb. Nu a avut detalii despre răniți. Polițiștii au tras și focuri de avertizare.

Mai mulți ofițeri de poliție au fost, de asemenea, răniți în urma violențelor, se așteaptă ca poliția să aresteze și mai multe persoane după ce vor studia înregistrările de pe camerele de supraveghere, a anunțat Aboutaleb.

Trei săptămâni de restricții

Situația s-a calmat în mare măsură vineri seara, dar prezența poliției rămâne extrem de puternică pe străzi.
A fost unul dintre cele mai grave izbucniri de violență din Țările de Jos de când au fost impuse pentru prima dată restricțiile de coronavirus anul trecut. În ianuarie, revoltății au atacat și poliția și au incendiat străzile din Rotterdam, după ce a intrat în vigoare carantina.

Țările de Jos au revenit la prima blocare parțială din Europa de Vest a sezonului de iarnă în urmă cu o săptămână. Restricțiile, care afectează restaurantele, magazinele și sportul, sunt de așteptat să rămână în vigoare pentru cel puțin trei săptămâni.
Poliția a declarat într-un comunicat că demonstrația care a început pe strada Coolsingel „a dus la revolte. În mai multe locuri au fost puse incendii. Au fost declanșate focuri de artificii și polițiștii au tras mai multe focuri de avertisment”.

„Sunt răni legate de focurile de armă trase”, au adăugat reprezentanții poliției. Nu s-a spus despre câți răniți este vorba, dar postul public olandez NOS a afirmat că două persoane au fost rănite.

Presa olandeză a declarat că câteva sute de protestatari au strigat sloganuri, inclusiv „libertate”, apoi au aruncat cu pietre în poliție și pompieri și au incendiat mai multe scutere electrice. Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a încerca să disperseze mulțimea.
Fotografiile făcute la fața locului au arătat că cel puțin o mașină de poliție a fost incendiată.
Autoritățile de la Rotterdam au emis un ordin de urgență prin care le interzice oamenilor să se adună în zonă „pentru a menține ordinea publică”, în timp ce gara principală a fost închisă.

O demonstrație planificată sâmbătă la Amsterdam împotriva restricțiilor cauzate de coronavirus a fost anulată după revoltele de la Rotterdam.
Un protest planificat sâmbătă în orașul Breda din sud este încă în desfășurare, potrivit presei locale.

Țările de Jos încearcă să controleze un nou val de coronavirus, cu peste 21.000 de cazuri noi raportate vineri.
Guvernul ia în considerare acum să interzică accesul celor nevaccinați în baruri și restaurante.
Pași similari au fost deja făcuți în Germania vecină. Austria a intrat într-o izolare completă și intenționează să facă vaccinurile obligatorii, notează Al Jazeera.

Registration

Aici iti poti reseta parola