Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Pogromul de la Iaşi din 28-30 iunie 1941. Mesajul președintelui Iohannis: Evreii au fost vânaţi, maltrataţi şi asasinaţi
Articole online

Pogromul de la Iaşi din 28-30 iunie 1941. Mesajul președintelui Iohannis: Evreii au fost vânaţi, maltrataţi şi asasinaţi

„În urmă cu 79 de ani, un eveniment sângeros a marcat profund trecutul nostru şi va continua să ne umbrească istoria şi să ne ţină în alertă conştiinţele.

Unul dintre cele mai teribile pogromuri din al Doilea Război Mondial s-a petrecut la Iaşi, unde acte de o cruzime greu de imaginat au adus comunităţii locale o tristă faimă de abdicare de la valorile fundamentale ale umanităţii.

Evreii au fost vânaţi, maltrataţi şi asasinaţi, inclusiv în curtea chesturii locale, aceste acţiuni extrem de violente prefaţând îmbarcarea evreilor în trenuri de marfă, sub consemnul că vor fi deportaţi.

Mii de suflete au fost ucise, în căldura toropitoare a verii, prin sufocare şi deshidratare în „trenurile morţii”, dintre care mulţi copii şi bătrâni. Până la 13.000 de evrei români au pierit în timpul acestei crime colective, premeditarea genocidului fiind astăzi dovedită de numeroase surse şi probe.

Citește și „Ieșirea trenurilor din gară”, documentar despre pogromul de la Iași

Efortul de a înţelege trecutul este întotdeauna şi un avertisment”, spune şeful statului în mesajul care a fost transmis de consilierul prezidenţial Andrei Muraru în cadrul evenimentelor comemorative organizate la Iaşi.

Crima a fost ridicată la rangul de virtute

Şeful statului susţine că, în 1941, crima a fost ridicată la rangul de virtute, iar instituţiile care ar fi trebuit să apere populaţia evreiască au acţionat tocmai pentru lichidarea propriilor cetăţeni.

„Oricâte cărţi se vor scrie, oricâte producţii cinematografice se vor realiza şi oricât de mult se va vorbi despre Pogromul din Iaşi, niciodată nu va fi de-ajuns pentru a înţelege cum a fost posibil un asemenea masacru în mijlocul Iaşului şi de ce nu i-a apărat nimeni pe evreii români. Gândurile noastre se îndreaptă către toţi cei care, nevinovaţi fiind, au fost exterminaţi la Iaşi, acum aproape opt decenii, în numele unei ideologii odioase”, afirmă Iohannis.

Preşedintele Iohannis subliniază că „rememorarea acestor acte pline de cruzime reprezintă un act necesar pentru păstrarea vie în conştiinţa noastră a memoriei celor dispăruţi, dar şi un angajament ferm de a lupta împotriva tendinţelor extremiste care ameninţă pacea socială a societăţii europene din zilele noastre”.

Lupta împotriva uitării

„România se schimbă în fiecare zi, însă amintirea faptelor trecutului trebuie să rămână mereu prezentă.Dacă până nu cu mult timp în urmă se putea spune că nu există mai nimic despre Pogromul din Iaşi, aici, în oraşul pogromului, acum lucrurile stau cu totul altfel.

Monumente, plăci comemorative, pieţe şi, în curând, chiar un muzeu al pogromului, care va putea fi un veritabil centru de cunoaştere şi formare, reprezintă locuri de prezervare şi onorare a memoriei Holocaustului în lupta împotriva uitării. Este un motiv de mândrie pentru autorităţile locale şi centrale, care au înţeles nevoia de a da glas memoriei victimelor inocente”, mai spune el.

Şeful statului arată că, în prezent, ura este mascată în tactici populiste insidioase, prin care antisemitismul, xenofobia şi intoleranţa ajung să fie ignorate pentru că nu se văd atât de strident.

„Astăzi, ura se poate ascunde în comentarii sordide pe reţele de socializare sau pe forumurile platformelor virtuale. Să nu facem eroarea de a trece prea grăbiţi, fără să mai observăm actele de discriminare şi extremism şi să considerăm că ele rămân doar la periferia societăţii.

Să nu devenim, fără să ne dăm seama, martori tăcuţi la relativizarea Holocaustului, la ambiguizarea scopului genocidar, la exonerarea de răspundere a autorităţilor române de atunci, la eroizarea criminalilor”, punctează Iohannis.

El avertizează faptul că „extremismele sunt amplificate de manipulare şi ignoranţă, generate şi de lipsa unei educaţii incluzive de calitate”.

Şeful statului reiterează angajamentul ferm al statului român pentru combaterea antisemitismului, urii şi rasismului, precum şi pentru descurajarea oricăror încercări de negare şi falsificare a istoriei Holocaustului, prin reabilitarea celor care se fac vinovaţi de crime de război şi genocid.

„Sprijinindu-ne pe lecţia istoriei, Viitorul depinde de fiecare dintre noi! Pentru ca un mâine să existe, suntem datori să apărăm şi să promovăm valorile democratice, să continuăm pe drumul european al păcii şi prosperităţii împreună, pe fundamentul pe care îl punem noi astăzi. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnic în inimile noastre!”, conchide Iohannis.

Registration

Aici iti poti reseta parola