Evenimentul Istoric > Articole online > Planul rușilor pentru evacuarea românilor din București. Document inedit CIA
Articole online

Planul rușilor pentru evacuarea românilor din București. Document inedit CIA

Din miile de mărturii cutremurătoare despre acea perioadă, astăzi publicăm un document inedit, o telegramă CIA, primită de la rezidența din București, în 20 decembrie 1951.

Informațiile au fost culese după toate regulile spionajului, de la o sursă oficiaală, apoi comunicate de un informator spionilor și raportateîn centrală. Textul nu mai are nevoie de comentarii, ci doar de o cruce mare și un ”Doamne, bine că a trecut!”, rostit din tot sufletul.

Iată textul telegramei, cu mențiunea că sursa inițială a informațiilor, o persoană din Ministerul de Interne, nu a fost desecretizată nici după aproape 70 de ani:

”1.(…) de la Ministerul de Interne i-a spus informatorului că sunt făcute planuri pentru evacuarea din București a 250.000 de persoane. Printre primii care vor fi evacuați sunt foștii fermieri (chiaburi n.n.) și persoane înstărite. Începând cu iunie 1951, infuzia de militari sovietici și personal civil  în București face acest lucru necesar.

2.În iulie 1951, români, sârbi și șvabi au fost evacuați din  zona graniței Iugoslavia – România. Aproximativ  144 de trenuri, fiecare cu câte 60 de vagoane pline cu deportați, au fost duse de la graniță spre gările din Cosambești, Mărculești și Jegălia. Aproximativ 700 de familii cu toate bunurile și hainele lor au fost relocate în câmpurile dintre Călărași și Ciororiu.

3.Printre deportații din zona Turnu Severin și relocați la Ciulnița se numără și doctorul Trăilescu și un anume Băbeanu, fost guvernator al Băncii Naționale a României.”

Registration

Aici iti poti reseta parola