Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Piratul care este urât de moarte la Beijing
Articole online

Piratul care este urât de moarte la Beijing

Insula se numea pe atunci Formosa („frumoasă” în portugheză). Deși aflată la doar 150 de kilometri de coastele chineze, ea era populată mai ales de aborigeni malay.

Olandezii se stabiliseră pe Formosa cu 40 de ani în urmă, profitând de problemele din China, guvernată de dinastia Ming, aflată în declin.

În epoca Renașterii europene și a descoperirii Lumii Noi, chinezii navigau pe Oceanul Indian și până la coastele Arabiei, folosind busola și jonci, niște ambarcațiuni speciale, cu fund plat.

În Marea Chinei, activitatea comercială intensă atrăgea pirații ca miera muștele.

La începutul secolului al XVII-lea, împărații Ming renunță la expedițiile maritime, se repliază pe continent și își desființează chiar și garda de coastă.

Acesta este momentul de glorie al unui pirat chinez Zhing Zhilong, creștinat, având ca nume de botez Nicholas Iquan. Acesta jefuiește nestingherit cetățile de pe litoral, începând cu 1625.

Împăratul Chong Zhen folosește diplomația pentru a-l cuminți pe rebel, numindu-l amiral al flotei imperiale.

Însă, în 1664, împăratul se sinucide. Urmează o serie de episoade tulburi. Beijingul este asediat de o bandă de tâlhari. Sălbaticii manciurieni din nord se implică în conflict, sub pretextul că ajută imperiul. Profită de tulburări pentru a elimina familia Ming și să întemeieze propria lor dinastie.

Aceasta va dăinui până la întemeierea Republicii Chineze.

Piratul Iquan se aruncă în luptă împotriva veneticilor. Moare asasinat, lăsând în urmă un fiu pe care îl avusese cu o japoneză.

Acesta va deveni faimosul Koxinga.

Asemenea tatălui său și a multor chinezi bogați din sud el luptă împotriva împăraților manciurieni și a birocrației de la Beijing. Koxinga face parte dintr-o asociație secretă, Triada, fidelă fostei dinastii.

El încearcă să cucerească din mâinile manciurienilor capitala Chinei de Sud, Nankin. Eșuând, se retrage pe Formosa, cu 900 de corăbii și 30.000 de oameni.

După ce îi alungă pe olandezi se proclamă rege al insulei. Însă moare în același an, la vârsta de 39 de ani, iar manciurienii vor ocupa din nou insula peste două decenii.

Koxinga este considerat un erou național în Taiwan, deoarece simbolizează dorința de independență a insulei. Mai ales în fața agresiunilor Chinei comuniste.

Registration

Aici iti poti reseta parola