Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Pierduți pe mare timp de 29 de zile. „Nu am auzit de Covid sau de altceva”
Articole online

Pierduți pe mare timp de 29 de zile. „Nu am auzit de Covid sau de altceva”

Experiența care i-a schimbat

Livae Nanjikana și Junior Qoloni au plecat din Insula Mono spre Insulele Solomon, în dimineața zilei de 3 septembrie, cu ajutorul unei bărci cu motor de 60 de cai putere. Cei doi au planificat să călătorească până în orașul Noro de pe insula New Georgia, folosind coasta de vest a insulei Vella Lavella și a insulei Gizo.

Dar chiar și pentru marinarii experimentați, cum ar fi Nanjikana, zona aleasă este destul de imprevizibilă. La doar câteva ore de călătorie, cei doi au întâmpinat ploi abundente și vânturi puternice, ceea ce a îngreunat sesizarea coastei pe care trebuiau să o urmeze.

„Când a început furtuna a fost destul de dificil, dar și mai rău a fost când GPS-ul ne-a lăsat”, a spus el. „Nu am putut vedea unde mergem, așa că am decis să oprim motorul și să așteptăm, pentru a economisi combustibil.”

Supraviețuind cu portocale pe care le împachetaseră pentru călătorie, nuci de cocos pe care le-au strâns din mare și apă de ploaie pe care au strâns-o cu ajutorul unei bucăți de pânză, cei doi au plutit timp de 29 de zile, iar în cele din urmă au observat un pescar în largul coastei.

Bărbații erau atât de slabi încât, când au ajuns în orașul Pomio, pe 2 octombrie, au trebuit să fie luați de pe barcă și duși la o casă din apropiere. De atunci, cei doi au fost evaluați la o clinică de sănătate locală, iar acum locuiesc în localitatea Pomio.

Nanjikana a spus că a rămas și cu anumite aspecte pozitive din această experiență, cum ar fi o rupere forțată de haosul pandemiei globale. „Habar n-aveam ce se întâmpla în timp ce eram acolo. Nu am auzit de Covid sau de nimic altceva ”, a spus el. „Aștept cu nerăbdare să mă întorc acasă, dar consider că a fost o pauză utilă.”

Mai multe dispariții în zonă

Mary Walenenea, ofițer al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului din Insulele Solomon, cu sediul în Papua Noua Guinee, a declarat că sunt în contact cu Nanjikana pentru a se asigura că sunt luate măsurile necesare pentru ca ambii bărbați să se poată întoarce acasă.

Chiar la nord de insula Mono, de unde au plecat cei doi bărbați, se află insula Bougainville din Papua Noua Guinee. În iulie, o barcă care îl transporta pe ministrul sănătății, Charry Napto, soția sa, fiul lor și alți patru au dispărut în marea agitată. O singură persoană, un profesor local, a fost găsit în cele din urmă.

Cu doar câteva săptămâni mai devreme, o altă barcă a dispărut în largul coastei Bougainville cu 13 pasageri la bord, ajungând la 50 km nord de destinație, 36 de ore mai târziu. Șeful poliției din Bougainville, Francis Tokura, a declarat de atunci că guvernul are în vedere restricționarea călătoriilor cu barca pe vreme rea.

Registration

Aici iti poti reseta parola