Evenimentul Istoric > Articole online > Piața Universității 1990 pe urmele Părintelui Justin – dublu eveniment cultural la Muzeul Unirii din Iași
Articole online

Piața Universității 1990 pe urmele Părintelui Justin – dublu eveniment cultural la Muzeul Unirii din Iași

Seniorii Ligii Studenților vor fi prezenți la Iași alături de ieșenii care sunt așteptați marți, 13 octombrie, orele 16.00, la Muzeul Unirii din Iași, Str. Alexandru Lăpușneanu Nr 14, la un dublu eveniment cultural.

Este vorba de lansarea cărții jurnalistului Victor Roncea de convorbiri cu Părintele Justin Pârvu – „De nu ne vom păzi ortodoxia, ne vom pierde și neamul” – și vernisajul Expoziției de fotografie în aer liber „Piața Universității 1990 – 30 de ani”, cu imagini documentare realizate de fotograful Nic Hanu, fost președinte al Asociației Artiștilor Fotografi din România, regizorul Pascal Ilie Virgil și foto-jurnalistul Victor Roncea, în perioada Fenomenului Piața Universității din București, încheiat cu mineriada din 13-15 iunie 1990.

Evenimentele sunt inspirat grupate împreună sub titlul lansării „Piața Universității 1990 pe urmele Părintelui Justin” pentru că marele duhovnic de la Petru Vodă vorbește în carte și de idealurile tinerilor anticomuniști din 1989 -1990, mulți din Liga Studenților, dintre care nu puțini încearcă să-i meargă pe urme.

Unul dintre aceștia, monahul Filotheu Bălan, fost membru al Ligii Studenților din București ulterior secretar personal al Părintelui Justin, va fi prezent la lansare, alături de reprezentantul noii generații, de la Liga Studenților din Iași, Silvian Emanuel Man și de istoricul Corneliu Ciucanu, la rândul său fost membru al Ligii Studenților.

Despre moștenirea Părintelui Justin, la 7 ani de la plecarea sa la Ceruri, ne vor vorbi Maica Justina Bujor și Arhimandritul Hariton Negrea, stareții celor două mănăstiri ctitorite de Părintele Justin la Petru Vodă și Părintele Cezar Țăbârnă, Redactor Șef al Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Expoziția de fotografie documentară Piața Universității 1990, pe care o va prezenta unul dintre autori, Victor Roncea, participant la evenimentele din 1989 – 1990, s-a derulat mai întâi la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu și apoi la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov.

Organizatori sunt Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Unirii, Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Artiștilor Fotografi din România și Seniorii Ligii Studenților împreună cu Liga Studenților din Iași.

Expoziția de fotografie și lansarea de carte se doresc a fi și un omagiu adus Sfintei Parascheva a României.

Registration

Aici iti poti reseta parola