Evenimentul Istoric > Articole online > Pentru prima oară în ultimii 200 de ani, la Notre Dame nu se va ţine slujba de Crăciun
Articole online

Pentru prima oară în ultimii 200 de ani, la Notre Dame nu se va ţine slujba de Crăciun

Slujba de Crăciun va fi celebrată la miezul nopţii de Monseniorul Patrick Chauvet, la Biserica Saint-Germain l’Auxerrois, din faţa Muzeului Luvru, anunţă BFM TV.

În apropierea monumentului a fost montată o macara gigantică, de 75 de metri,  pentru demontarea eşafodajului metalic care îi ameninţă structura, după incendiul devastator de acum şapte luni.

Misiune

Această macara va trebui să realizeze cea mai delicată operaţiune din tot acest şantier gigantic de reconstrucţie şi anume demontarea bucată cu bucată a celor 10.000 de tuburi metalice – 250 de tone în total – care s-au lipit unele de altele în urma incendiului din 15 aprilie.

O operaţiune care va dura mai multe luni şi care trebuie pregătită din timp având în vedere complexitatea sa.

Eşafodajul deformat, fragilizat, asemenea unui gigantice pânze de păianjen ameninţă stabilitatea boltei şi echilibrul catedralei.

 Această bijuterie a artei gotice este încă, la şapte luni după incendiu, în stare de ”urgenţă absolută”.

Reconstrucţie

Potrivit promisiunii făcute de preşedintele Emmanuel Macron de a finaliza reconstrucţia Notre-Dame în cinci ani, munca nu va fi oprită pe timpul vacanţei de sfârşit de an: chiar dacă unele operaţiuni vor fi sistate, altele vor continua, potrivit generalului Jean-Louis Georgelin, însărcinat cu supervizarea lucrărilor.

Incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame a dat naştere unei mobilizări extraordinare în Franţa şi în lume: 922 de milioane de euro în donaţii şi promisiuni de donaţii au fost confirmate, un total de 320.000 de donaţii.

Registration

Aici iti poti reseta parola