Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Ce bătaie au luat ungurii de la armata de femei a Pelaghiei Roșu? De spaima morții, mulți s-au înecat în Someșul Rece
Articole online

Ce bătaie au luat ungurii de la armata de femei a Pelaghiei Roșu? De spaima morții, mulți s-au înecat în Someșul Rece

Este a doua femeie din istoria noastră, după Doamna Chiajna, care conducea o bătălie.

Bărbații din Mărișel, între care soțul și fiul ei, erau în oastea lui Avram Iancu.

Pe 12 martie 1849, 1600 de infanteriști maghiari au atacat Mărișelul, crezând că nu vor avea vreo rezistență din partea localnicilor.

Urmărind de pe munte deplasarea trupelor maghiare spre Mărișel, Pelaghia a adunat femeile din sat, care erau bune călărețe, le-a îmbrăcat în haine bărbătești,  atacându-i din toate părțile pe infanteriștii maghiari.

Aceștia, luați prin surprindere, crezând că în faţă au cavaleria moților, s-au derutat și s-au retras în dezordine, lăsând pe câmpul de luptă 30 de soldați morți, un căpitan și un sergent major, iar la trecerea Someșului Rece, alți 100 din ei s-au înecat.

Pelaghia s-a născut în satul Mărişel, azi în judeţul Cluj, fiind unicul copil al judelui sătesc Ioan Dufle.

A fost instruită acasă de către tatăl său, care o educa folosind cărţi româneşti.

A fost trimisă ulterior la şcoală de către părintele său la Budapesta, unde va învăţa carte timp de trei ani, după care se va întoarce în satul natal.

A fost căsătorită cu Ioan Roşu şi a avut un singur copil, botezat Indrei (Andrei).

Acesta va deveni în timpul revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania centurion în oastea condusă de Avram Iancu şi va conduce lăncierii români în a doua luptă de la Mărişel, împreună cu mama sa.

La 9 octombrie 1850 guvernatorul Transilvaniei, generalul austriac Wolgemuth a recompensat-o pentru meritele avute în timpul revoluţiei paşoptiste cu suma de 100 florini.

În actul de recompensă s-au citat următoarele:

„Pe temeiul preaînaltei împuterniciri dela 21 August 1850, ordonez, să se dee Pelagiei Roşu, mama lui Andreiu Roşu din Mărişel, decorat cu crucea de aur pentru merite, suma de o sută florini, drept premiu pentru demonstraţia săvărşită cu isteţime în contra insurgenţilor, pentru eliberarea satului ei, punându-se în fruntea unei cete de femei.”

La 10 iulie 1870 Pelaghia Roşu a trecut în lumea drepţilor, fiind înmormântată în cimitirul satului Mărişel.

Comisia Femeilor Române din Abrud a decis să înlocuiască crucea de lemn de la mormântul Pelaghiei Roşu cu o troiţă de piatră.

Într-o noapte din anul 1900, pe ascuns, pentru a scăpa de eventuala intervenţie nedorită a autorităţilor de atunci, la mormântul eroinei a fost amplasată noua troiţă din piatră.

Registration

Aici iti poti reseta parola