După el, a fost instaurat un mandat de zece ani pentru funcția de director al FBI. Născut la 1 ianuarie 1895, John Edgar Hoover a fost directorul Biroului Federal de Investigații (FBI) de la 10 mai 1924, timp de 48 de ani.
A intrat BOI, Bureau of Investigations, strămoș al FBI, iar la 10 mai 1924 este numit director al acestei instituții, fiind în vârstă de 29 de ani, de către președintele Calvin Coolidge.
Era al șaselea director al Biroului de Investigații. În acea epocă, BOI număra circa 650 de angajați, dintre care 441 de agenți speciali.
Urmaș de mercenari
John Edgar Hoover a fost cel mai mic dintre cei patru copii ai lui Dickerson Naylor Hoover (1856-1921) care avea strămoși de origine engleză și germană și ai soției acestuia, Anna Marie Scheitlin (1860-1938) descendentă a unor mercenari elvețieni.
Unchiul mamei fusese consul general onorific al Elveției în Statele Unite. Hoover și-a petrecut copilăria în Eastern Market. În timpul colegiului, a lucrat la Biblioteca Congresului, iar în anul 1917 a obținut licența în drept la Universitatea George Washington.
În anii studenției a devenit interesat de cariera lui Anthony Comstock, inspector poștal federal al New York City, care a dus lupte îndelungate împotriva fraudelor și relelor moravuri (inclusiv împotriva pornografiei și a controlului natalității) cu o generație înainte.
Asistentul ministrului
În Primul Război Mondial găsește de lucru în Departamentul Justiției, fiind ajutat de un unchi judecător. Se plasează în anturajul ministrului Justiției din acel moment, democratul Alexander Mitchell Palmer, cel care a scos în evidență pericolul comunist, și care, rapid, îl face asistentul său special. Este promovat în fruntea secției care avea drept sarcină înregistrarea persoanelor provenind dintr-o țară dușmană, apoi, în 1919, devine director al nou-nouței General Intelligence Division a Departamentului Justiției.
Începând cu anii 1940, au circulat zvonuri că Hoover a fost homosexual. S-a sugerat că Clyde Tolson, un director asociat al FBI, cel căruia Hoover i-a lăsat întreaga avere, ar fi fost iubitul lui.
Watergate
În 1969, mass-media, publicul și congresul suspectau că FBI ar putea să abuzeze de puterea sa. Pentru prima dată în carieră, Hoover a fost criticat public, iar Congresul a răspuns prin adoptarea legilor care necesită confirmarea de către Senat a viitorilor directori ai FBI și limitarea mandatului lor la 10 ani, scrie history.com.
Afacerea Watergate a dezvăluit ulterior că FBI îl protejase ilegal pe președintele Richard Nixon de investigații și agenția a fost atent investigată de Congres. Revelațiile despre abuzurile de putere ale FBI și supravegherea neconstituțională au motivat Congresul și mass-media să devină mai vigilenți în monitorizarea viitoare a FBI.
FBI
Biroul Federal de Investigații (în engleză Federal Bureau of Investigation, FBI) este o agenție federală de investigații a crimelor, aparținând Departamentului de Justiție al Statelor Unite. Motto-ul acestei agenții este „Fidelitate, Bravură, Integritate”.
FBI are sediul în Washington DC și are 56 de birouri pe întreg teritoriul SUA, peste 400 de agenții rezidente în orașe și orășele mai mici și mai mult de 50 de birouri internaționale.
Din august 2000, FBI are un birou și în România.