Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Pe ce se bazează puterea formidabilă a lui Vladimir Putin? Secretul renăscutului imperialism rusesc
Istoria secretă

Pe ce se bazează puterea formidabilă a lui Vladimir Putin? Secretul renăscutului imperialism rusesc

Ne place sau nu, Rusia e din nou o forță în acest colț de lume. Bazându-se pe forța armatelor sale și pe exporturile de gaze, Vladimir Putin a reușit să reînvie moștenirea imperială a URSS și a Rusiei Țariste. E o veste proastă pentru România, aflată mult prea aproape de granițele acestui imperiu obișnuit să-și trateze cu brutalitate vecinii și să-și respecte obligațiile internaționale numai dacă e nevoit.

Camarila lui Putin

După perioada de haos din epoca Elțîn, Putin a reușit în deceniile petrecute la cârma Rusiei să reconstituie în parte forța URSS. A făcut-o adunând în jurul lui o echipă eficientă. E vorba, în primul rând de Serghei Lavrov, cel care conduce politica externă a Kremlinuluiîncă din 2004. Pe lângă Lavrov, care e foarte bine cunoscut pe scena internațională, se află personaje mai puțin cunoscute, dar foarte influente. E vorba, de pildă, de Vladislav Surkov, teoreticianul așa-zisei „democrații suverane”, dar și de Alexei Kudrin, părintele miracolului economic al anilor 2000. Pe plan militar, merritul de a fi transformat armata rusă într-o forță modernă și letală le revine lui Serghei Șoigu și Valeri Gerasimov. Mitropoliții Hilarion și Tikhon au și ei partea lor de merit, ca și consilierii Dmitri Kozak , Igor Panarin și Nikolai Patrushev. Un loc aparte printre oamenii președinților l-a jucat Vitali Șlikov, un personaj puțin cunoscut, dar extrem de influent.

O viață dedicată spionajului

Vitali Șlikov s-a născut la Kursk la 4 februarie 1934. Martor ocular al celui de-al Doilea Război Mondial, Șlikov și-a dedicat viața unui țel. Să-și ajute țara să nu mai facă aceleași greșeli care le-au permis naziștilor să ajungă până la Stalingrad.

Logic, analitic și dotat cu abilități excepționale în prognoza strategică și elaborarea de scenarii, Șlikov s-a alăturat Direcției șef de informații (GRU) în 1958, la scurt timp după ce a obținut o diplomă de la renumitul Institut de Stat din Moscova pentru relații internaționale. Cu timpul, a devenit unul dintre cei mai buni spioni în slujba Kremlinului.

Timp de mai bine de douăzeci de ani, folosind pașapoarte americane false, Șlikov a călătorit în Europa de Vest pentru a aduna informații despre programele militare și industriile de apărare ale dușmanilor URSS Dar nu era un spion oarecare. Ceilalți spioni adunau informații, furau secrete și apoi le înmânau trecut superiorilor. Șlikov le făcea pe toate: colecta, analiza și procesa.

Arestat de autoritățile elvețiene în 1983 în cazul Dieter Gerhardt – un ofițer de navă sud-african corupt de sovietici – Șlikov a fost condamnat la trei ani de închisoare.

În 1986, când e eliberat, Șlikov se întoarce acasă. Primit ca un erou, se dedică total prognozelor .

 

Predicția lui Shyklov

Desconspirat, Șlikov nu-și mai poate face meseria de spion, Înființează, însă, un think tank destinat să zguduie bazele Uniunii Sovietice: Consiliul pentru Politică Externă și Apărare .

Șlikovv avusese suficient timp să cunoască Occidentul și să-l compare cu URSS. Acum, pe baza tuturor acestor informații, datoria sa era să avertizeze Kremlinul că nava e pe cale să se scufunde.

Sentința lui Șlikov a fost laconică, dar fără drept de apel: Mihail Gorbaciov nu poate evita prăbușirea URSS. E prea târziu și sunt prea multe reforme profunde și structurale de implementat, de la depășirea modelului stalinist de planificare economică – de acum anacronic -, la revizuirea întregii mașini de război și întărirea economiei civile.
Profeția teribilă l-a costat scump pe Șlikov Relațiile cu Biroul Politic s-au răcit brusc și și-a pierdut locul în armată. Marginalizarea bu a duyrat mult.
În anii 1990, datorită relației lui Șlikov cu Elțin, Consiliul pentru Politică Externă și Apărare a devenit think tank-ul Kremlinului . În orice caz, Shlykov nu s-a putut abține să nu observe (și să critice) modus operandi -ul lui Elțin în țară și în străinătate, fiind dezamăgit de acesta.

Dintre (multele) sugestii oferite de Șlikov, de la reforma forțelor armate până la problema cecenă, Elțin a transpus în realitate doar una: trecerea la economia de piață . Nemulțumit, analistul a părăsit președinția pentru a se dedica în întregime think tank-ului.

Adevăratul moment al răzbunării analistului cu mintea cea mai limpede din Rusia a venit odată cu începutul erei Putin. Șlikov brusc, dar nu surprinzător, a început să fie invitat la discuții, iar analizele grupului său de reflecție au început să fie luate în considerare.

Putin, care a crescut în timpul Războiului Rece și era conștient de greșelile enorme ale Uniunii Sovietice, întrezărise în Șlikov omul potrivit la locul potrivit: un super-calculator care să programeze reconstrucția unei țări în cădere liberă din punct de vedere economic și militar.

Putin l-a făcut pe Șlikov consilierul său informal timp de un deceniu. Analistul și-a pus amprenta pe toate marile reforme. Înființarea Grupului Wagner și ridicarea războiului hibrid la nivel dogmă poartă și amprenta sa, ca și „recapturarea” fostei zone de influență prin intermediul „militarizării permanente” .

Șlikov a murit la Moscova pe 19 noiembrie 2011, în urma unui atac de cord, lăsând o moștenire neprețuită Rusiei. Pentru că Shlykov, ca și mai faimosul Valeri Gerasimov – strategul care a revoluționat modul de a face și a concepe războaie hibride – rîmâne unul dintre arhitecții renașterii imperialismului rusesc, scrie Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola