Evenimentul Istoric > Articole online > De ce a refuzat Ștefan Andrei cererea cuplului Ceaușescu de a divorța de frumoasa actriță. Documente din arhiva PCR
Articole online

De ce a refuzat Ștefan Andrei cererea cuplului Ceaușescu de a divorța de frumoasa actriță. Documente din arhiva PCR

„Sunt satisfăcut că n-am acceptat cererea familiei N. și E. Ceaușescu de a divorța. Indiscutabil că, menținând căsătoria, nu merita să-mi sacrific familia în schimbul trecerii mele de la membru supleant la membru al C.P. Ex.

Așa mi-a dictat conștiința, așa m-a îndemnat inima. Sigur că într-o căsătorie de atâția ani au fost nu numai zile însorite…

Mai năpustiitoare a fost interdicția Elenei Ceaușescu, pentru Violeta, de a mai juca în filme, de a mai apărea la TVR”.

La rândul ei, Violeta Andrei declara după 1989: „Pe Elena Ceauşescu n-am cunoscut-o, n-am vorbit niciodată cu ea, am dat mâna, atâta tot. Ea mă ura, pur şi simplu, eram persona non grata”.

Violeta Andrei, bine văzută de partid

Asta în condițiile în care Violeta Andrei era bine văzută de șefii ei pe linie de partid.

Într-o descriere din 4 noiembrie 1974, făcută de instructorul PCR Chircă Ion, se arăta: „Din activitatea profesională este bine apreciată pentru conștiinciozitatea, pasiunea și dăruirea cu care muncește în vederea ridicării nivelului artistic al spectacolelor.

Desfășoară o intensă activitate în cinematografie și televiziune. Se preocupă de ridicarea continuă a nivelului de pregătire profesională și politică. Manifestă spirit de colegialitate și modestie.

Pe linie obștescă a activat ca secretară a organizației UTC la Teatrul Giulești. În prezent participă la acțiunile întreprinse de organizația de partid din teatru”.

Aprecierea

Într-o „Apreciere” a Organizației de bază PCR din Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, unde era angajată, scria:

„Datorită meritelor sale, a fost primită în PCR în anul 1973, luna martie, primind sarcini în cadrul organizației noastre, sarcini ce le-a adus la îndeplinire cu toată răspunderea (…)

B.O.B. o apreciază pe tovarășa Violeta Andrei ca un element de valoare, cu o participare intensă la viața organizației, un tovarăș cu un nivel ideologic ridicat, cu o atitudine exemplară față de tovarășii de muncă”.

Foto: Violeta Andrei în centru. Fototeca online a comunismului românesc

Registration

Aici iti poti reseta parola