Evenimentul Istoric > Articole online > Pătuțul lui Iisus Hristos se întoarce la Betleem
Articole online

Pătuțul lui Iisus Hristos se întoarce la Betleem

Cel mai prețios obiect adăpostit de basilica Santa Maria Maggiore din Roma este un relicvariu expus la picioarele altarului. Acesta adăpostește rămășițele ieslei Nașterii de la Betleem. Este vorba de două bucăți de lemn de sicomor așezate într-o urnă din sticlă și argint.

Sâmbătă 30 noiembrie, Vaticanul a trimis un fragment din relicvă la Betleem. Primarul acestui oraș, Anton Salman, anunțase inițial (22 noiembrie) agenției palestiniene WAFA că întreaga relicvă urma să fie restituită.

Însă custodia franciscană Terrae Sanctae a precizat ulterior că nu este vorba decât de o bucățică din relicvă. Aceasta urmează să fie cinstită în cadrul slujbelor organizate de Crăciun.

„Mai multe celebrări vor avea loc la Ierusalim cu ocazia acestui eveniment istoric”, a comunicat Vaticanul.

Decizia de a restitui relicva a fost luată cu ocazia unei recente vizite a liderului palestinian Mahmoud Abbas la Vatican.

Părticica din Iesle a ajuns cu bine la Betleem sâmbătă și a fost instalată cu mare cinste în biserica Sfânta Ecaterina, aflată în vecinătatea Bisericii Nașterii Domnului.

Relicvariul de la Santa Maria Maggiore a fost deschis pe 26 noiembrie pentru a se scoate bucățica trimisă la Betleem

Jaful în care a fost distrus Scutecul

Despre această relicvă nu există mențiuni înainte de secolul XII. Ea ar fi fost trimisă la Roma de către Sfântul Sofronie al Ierusalimului și înmânată Papei Teodor I (642-649), pentru a fi pusă la adăpost de invaziile musulmane

Ea ar fi fost păstrată de Vatican sub un basorelief de aur. Acesta purta o inscripție cu caractere grecești care îi precizau originea. Tabloul, sub care fusese depozitată și o relicvă a „scutecului Pruncului Iisus”, a fost distrus în jaful asupra Romei înfăptuit în 1527 de soldații lui Carol Quintul.

Papa Sixt V (1521-1590) ar fi așezat atunci bucățelele din Iesle sub altarul Capelei Sixtine. În 1606, ele au fost amplasate la Santa Maria Maggiore. Această basilică mai este numită și Sfânta Maria a Ieslei sau Sfânta Maria a Zăpezii, datorită unei minuni a Maicii Domnului, care a apărut în acest loc într-o zi de vară în care a nins.

Registration

Aici iti poti reseta parola