Patru explozii în 56 de minute, 52 de morți și 700 de răniți

 

La 7 iulie 2005, oraşul Londra a fost scena unei serii de atentate teroriste sângeroase, cu patru explozii în decurs de 56 de minute, dintre care trei în metroul londonez şi o explozie într-un autobuz, 52 de persoane fiind ucise, iar alte circa 700 fiind rănite, potrivit Reuters.

Siddeque Khan, britanic de origine pakistaneză, a studiat managementul la Universitatea din Leeds, era căsătorit şi tată al unui copil în vârstă de opt luni.

„Se ştie că Siddeque Khan a mers în Pakistan în 2003 şi a stat acolo mai multe luni cu Shazad Tanweer în perioada noiembrie 2004-februarie 2005”, se afirmă în raportul Comisiei pentru servicii de secrete şi securitate (ISC).

„Nu s-a stabilit dacă ei s-au întâlnit în Pakistan, dar este probabil ca ei să fi intrat în contact cu membri ai Al Qaida”, se spune în acelaşi document.

Germaine Maurice Lindsay, autorul atentatului din metrou între staţiile King’s Cross şi Russell Square, care a produs cel mai mare număr de victime – 27, s-a născut în Jamaica, a părăsit ţara împreună cu mama lui când avea doar cinci luni şi s-a stabilit în Marea Britanie unde a obţinut naţionalitate britanică.

Hasib Hussein, cel care a detonat explozibilul în autobuzul aflat în Tavistock Square, incident în care au murit 14 persoane, locuia în Colenso Mount, în oraşul Leeds.

Din cauza închiderii uneia dintre liniile metroului londonez, s-a urcat într-un autobuz supraetajat. Se crede că urma să atace staţia Northern Line, dar din cauza unei probleme tehnice, bomba a explodat în autobuz. Supravieţuitorii deflagraţiei din autobuz au descris un tânăr cu faţa măslinie, care părea foarte nervos şi care agita în mâini un rucsac.

Shehzad Tanweer este autorul atentatului din staţia de metrou Aldgate, din estul Londrei, unde au murit, în afară de autorul atacului terorist, opt persoane.

Despre Shehzad Tanweer se ştie că lucra cu jumătate de normă într-un „Fish and Chips” din Leeds şi era pasionat de cricket.

La două săptămâni după atentate, la 21 iulie 2005, alte patru explozii au avut loc aproape simultan, tot la Londra. Au fost afectate trei staţii de metrou şi un autobuz, dar nu a fost rănită decât o singură persoană.