Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Patru explozii în 56 de minute, 52 de morți și 700 de răniți
Articole online

Patru explozii în 56 de minute, 52 de morți și 700 de răniți

Exploziile declanşate la o oră de vârf în metroul londonez au avut loc la o zi după ce capitala Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord a fost aleasă gazdă a Jocurilor Olimpice de Vară din 2012 şi liderii G8 (Grupul celor cele şapte state puternic industrializate + Rusia) se reuneau în cadrul unui summit în Scoţia, la care participa şi preşedintele american George W. Bush.

Primele trei explozii au avut loc pe tronsonul de metrou dintre staţiile Liverpool Street şi Aldgate East (ora locală 08.50), în staţia Edgware Road (ora locală 08.56) şi pe tronsonul dintre staţiile King’s Cross şi Russell Square (ora locală 09.17).

A patra explozie a vizat un autobuz cu două etaje (ora locală 09.47), pe linia nr. 30, de la Hackney la Marble Arch, în Tavistock Square, în faţa clădirii Asociaţiei Medicale Britanice, menţionează www.gov.uk, citat de Agerpres.

Camerele de supraveghere și criminalii

Cel puţin 90 de persoane au fost rănite doar în staţia Aldgate. Toate spitalele londoneze au intrat în alertă.

Răniţii au fost trataţi la Spitalul Royal London, la Spitalul Sfânta Maria (Paddington). Persoanele rănite, care s-au putut deplasa, au fost tratate la locul incidentului. Un martor ocular a declarat că „erau operaţi răniţi în îmbulzeala de la staţia Liverpool Street”.

Cea mai importantă sursă de informaţii referitoare la desfăşurarea evenimentelor de la Londra a fost reprezentată de multitudinea de camere de supraveghere care controlează străzile, staţiile de autobuz şi alte locuri publice londoneze.

Datorită acestor camere au fost identificaţi unii dintre autorii atentatelor.

Raportul definitiv al guvernului britanic arată că atentatele din 7 iulie 2005 au fost comise de patru tineri britanici de origine pakistaneză şi jamaicană: Mohammed Siddeque Khan (30 ani), Shazad Tanweer (22 ani) din Leeds, Hasib Hussain (18 ani), din Leeds, şi Germaine Lindsay (19 ani).

Graţie sistemelor de supraveghere video extrem de bine puse la punct, a fost depistată şi difuzată o fotografie în care pot fi zăriţi cei patru terorişti în dimineaţa atacului.

Trei dintre atentatori au plecat din Yorkshire în dimineaţa zilei de 7 iulie. S-au întâlnit pe drum cu cel de-al patrulea şi au călătorit cu trenul la Londra.

Imagini video, ce a făcut înconjurul lumii, îi arată pe toţi patru în staţia de metrou King’s Cross, cu puţin timp înainte de ora 08.30 (07.30 GMT), având în spate rucsacuri identice în stil militar.

Aceste imagini au ajutat enorm poliţia londoneză la reconstituirea parcursului lor până în momentul atentatelor.

Teroriștii s-au autodetonat

Faptul că la locul atentatelor s-au găsit obiecte care le-au aparţinut celor patru bărbaţi, cum ar fi permise de conducere, cărţi de credit, acreditează ideea că toţi ar fi pierit în deflagraţii.

Mohammed Siddeque Khan cel care a detonat bomba din staţia de metrou Edgware Road, în care au fost ucise şapte persoane, este considerat trezorierul celulei.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola