Evenimentul Istoric nr 69 este începând de astăzi pe piață și așa cum și-a obișnuit deja cititorii aduce în prim plan documente autentice și mărturii despre cele mai interesante subiecte de istorie recentă.
Noul număr Evenimentul Istoric poate fi achiziționat de la punctele de difuzare a presei și online pe www.edituradecarte.ro.
Citește în Evenimentul Istoric nr 69:
- un document istoric despre cum a fost tratat Ceaușescu în timpul arestului său din 1936
- un aviator român a fost primul kamikaze
- cetățenia romană, cel mai tare „pașaport” din antichitate
Ceaușescu, schingiuit în arest și mușcat de un câine lup. Vezi documentul în Evenimentul Istoric nr 69
Documentul istoric pe care îl poți citi în noul număr se referă la sentința jandarmului Constantin Petrescu, devenit între timp Constantin Petcu, din 1960 care descrie modul în care susțineau că fuseseră torturați ”agitatorii” uteciști Nicolae Ceaușescu și Vladislav Tanivschi, reținuți la Ulmi, în ianuarie 1936.
După arestarea operată de jandarmul Constantin Petrescu, Ceaușescu și Tanivschi au fost judecați la Brașov și încarcerați la Doftana. Aici, între 1936 și 1938, Ceaușescu avea să îi cunoască pe ”marii” ilegaliști comuniști.
Erau reale torturile prin care se spunea că trecuseră uteciștii ridicați la Ulmi sau erau parte din propaganda acelor ani privind lupta comuniștilor în ilegalitate? Fusese bătut Ceaușescu la tălpile goale și mușcat de câinele Jandarmeriei sau se construia deja imaginea de ”erou al luptei de clasă”?
Află detalii din documentul pus la dispoziție în numărul 69 al revistei Evenimentul Istoric care poate fi achiziționat de la chioșcuri sau prin comandă online pe www.edituradecarte.ro.
Primii eroi kamikaze au fost aviator români. Află care au fost aceștia și faptele lor de vitejie din noul număr Evenimentul Istoric
La 22 iunie 1941, România a intrat în război împotriva U.R.S.S pentru eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, teritorii naţionale smulse prin agresiune de către Armata Roşie în vara anului 1940. Gruparea Aeriană de Luptă a reprezentat principala forţă aeriană de lovire a inamicului. Aviatorii noştri şi-au adus o contribuţie importantă în reuşita operaţiilor desfăşurate pe Frontul de Est, unii dintre ei ciocnindu-se voit de avioanele sovietice pentru a le distruge în aer.
Află detalii despre lupta curajoasă a aviatorilor români și numele eroilor kamikaze care au reușit doborârea inimacului din Evenimentul Istoric nr. 69, disponibil și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro.
Cetățenia romană, cea mai râvnită cetățenie din antichitate
Înainte de 1989, chiar și după, a fi cetățean al SUA era o tentație. După extinderea spre Est a Uniunii Europene, statutul de cetățean UE a fost și este râvnit de mulți. Dar a existat o forță politică și militară a Antichității, Imperiul Roman care a înglobat în întinderea sa cea mai mare parte a lumii cunoscute atunci.
Nu era ușor să fii cetățean roman dacă te nășteai într-o „natio” cucerită. Dacă acea „natio” (neam, popor, națiune) nu fusese cucerită prin „deditio” (supunere necondiționată), membrii săi puteau aspira la cetățenie. Copiii puteau fi adoptați de cetățeni romani, tinerele și văduvele puteau să se mărite cu cetățeni romani, dar era o masă mare de bărbați care puteau deveni cetățeni.
Cetățenia romană era pentru oamenii liberi, locuitori ai Imperiului Roman, echivalentul prestigiului, de aceea, în istoria romană se pot desprinde mai multe etape și mijloace prin care un om putea deveni cetățean roman. În perioada Imperiului, până la adoptarea Constitutio Antoniniana în 212 p. Chr., de către împăratul Marcus Aurelius Antoninus, cunoscut drept Caracalla (212-217 p. Chr.), fiul și succesorul împăratului Septimius Severus (193-211 p.Chr.), o cale de a dobândi cetățenia era serviciul militar în trupele auxiliare ale armatei romane.
Află motivele pentru care cetătenia romană a fost atât de dorită din articolul pe larg din revista Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și prin comandă online pe www.edituradecarte.ro.
Pentru toți cititorii interesați și pasionați de istorie, Evenimentul Istoric a lansat și canalul de youtube cu același numele pe care îl găsiți aici, canal pe care puteți urmări materiale video la fel de interesante ca cele prezentate în paginile revistei.