Când patriarhul Alexandru a fost întrebat pe patul morții pe cine dorește să lase pastor în urmă să, a răspuns: „De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să va învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțile ca sfeșnicul scos de sub obroc, să îl alegeți pe Pavel”.
Astfel, după moartea lui Alexandru, Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului.
Din nefericire, Pavel nu a fost acceptat de ereticii arieni și nici de Constantiu (337-361), împărat arian.
A fost scos din scaun și nevoit să se refugieze la Roma. Aici se va întâlni cu Sfântul Atanasie cel Mare, alungat și el de Constantiu.
Este repus în scaun la insistențele împăratului apusean Constantin al II-lea, fratele lui Constantiu.
După moartea lui Constantin, Pavel va fi exilat la Cucuzon, în Armenia. Aici, pe când se afla la slujirea Sfintei Liturghii, a fost sugrumat de arieni cu omoforul său.
În timpul domniei împăratului Teodosie, moaștele Sfântului Pavel Mărturisitorul au fost mutate la Constantinopol, iar în anul 1236 ele au fost duse la Veneția.
Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului
Glasul 3:
Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu ține şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.
Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului
Glasul 2:
Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi că al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.