Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Părinții și încă peste 100 de rude i-au fost ucise în timpul Holocaustului
Articole online

Părinții și încă peste 100 de rude i-au fost ucise în timpul Holocaustului

Mama sa, Ida, a murit, împreună cu fraţii lui, Isaac şi Iacob, în lagărul de exterminare de la Treblinka. Tatăl său, Henoch, a fost ucis în Revolta din ghetoul Varşoviei, în 1943. Toate cele 110 de rude ale sale au fost ucise în timpul Holocaustului.

Scriitorul Martin Gray, pe numele de naştere Mieczyslaw Grajewski, s-a născut la 27 aprilie 1922, în Varşovia, în familia unor evrei polonezi.

A reuşit să evadeze din lagărul de la Treblinka, după care s-a alăturat Armatei Roşii, în anul 1944.

În 1946, a emigrat în SUA, acolo unde locuia străbunica sa. Timp de aproximativ zece ani, a fost anticar.

În 1960, s-a instalat la Tanneron, în apropiere de oraşul francez Cannes şi a început să-şi scrie memoriile.

În 2001, s-a mutat la Bruxelles, iar apoi, în 2012, s-a stabilit la Ciney, în sud-estul Belgiei. În 2013, a fost declarat cetăţean de onoare al acestui oraş din Ardeni.

Martin Gray a devenit celebru datorită best-seller-ului său autobiografic apărut în 1971 sub titlul Au nom de tous les miens (Pentru cei pe care i-am iubit), redactat în limba franceză cu ajutorul scriitorului francez Max Gallo.

Cartea rememorează viaţa autorului, încărcată de momente dramatice: experienţa ghetoului din Polonia, evadarea din lagărul de exterminare nazist de la Treblinka şi înrolarea în armata sovietică.

Romanul a fost adaptat pentru marele ecran în 1983. Filmul, care păstrează titlul cărţii, a fost regizat de Robert Enrico şi a avut în rolurile principale pe Michael York şi Brigitte Fossey.

Martin Gray a publicat alte unsprezece cărţi, toate în franceză şi având caracter autobiografic. Printre acestea: La maison humaine (1985), Le nouveau livre (1988) şi Au nom de tous les hommes: Cain et Abel (2006).

Cărţile sale au fost traduse în 26 de limbi şi au atras peste 30 de milioane de cititori.

A încetat din viaţă la 24 aprilie 2016, cu doar două zile înaintea împlinirii vârstei de 94 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola