Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Părinții și încă peste 100 de rude i-au fost ucise în timpul Holocaustului
Articole online

Părinții și încă peste 100 de rude i-au fost ucise în timpul Holocaustului

Scriitorul Martin Gray, pe numele de naştere Mieczyslaw Grajewski, s-a născut la 27 aprilie 1922, în Varşovia, în familia unor evrei polonezi.

A reuşit să evadeze din lagărul de la Treblinka, după care s-a alăturat Armatei Roşii, în anul 1944.

În 1946, a emigrat în SUA, acolo unde locuia străbunica sa. Timp de aproximativ zece ani, a fost anticar.

În 1960, s-a instalat la Tanneron, în apropiere de oraşul francez Cannes şi a început să-şi scrie memoriile.

În 2001, s-a mutat la Bruxelles, iar apoi, în 2012, s-a stabilit la Ciney, în sud-estul Belgiei. În 2013, a fost declarat cetăţean de onoare al acestui oraş din Ardeni.

Martin Gray a devenit celebru datorită best-seller-ului său autobiografic apărut în 1971 sub titlul Au nom de tous les miens (Pentru cei pe care i-am iubit), redactat în limba franceză cu ajutorul scriitorului francez Max Gallo.

Cartea rememorează viaţa autorului, încărcată de momente dramatice: experienţa ghetoului din Polonia, evadarea din lagărul de exterminare nazist de la Treblinka şi înrolarea în armata sovietică.

Romanul a fost adaptat pentru marele ecran în 1983. Filmul, care păstrează titlul cărţii, a fost regizat de Robert Enrico şi a avut în rolurile principale pe Michael York şi Brigitte Fossey.

Martin Gray a publicat alte unsprezece cărţi, toate în franceză şi având caracter autobiografic. Printre acestea: La maison humaine (1985), Le nouveau livre (1988) şi Au nom de tous les hommes: Cain et Abel (2006).

Cărţile sale au fost traduse în 26 de limbi şi au atras peste 30 de milioane de cititori.

A încetat din viaţă la 24 aprilie 2016, cu doar două zile înaintea împlinirii vârstei de 94 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola