Evenimentul Istoric > Articole online > Părintele hipsterilor de azi, urmărit de servicii pentru a fi arestat și deportat! Documente oficiale din arhive
Articole online

Părintele hipsterilor de azi, urmărit de servicii pentru a fi arestat și deportat! Documente oficiale din arhive

Totul începe cu Beatles

 

Dezvăluirea urmăririi activiștilor de stânga pe parcursul anilor 1960-1975 de către aproape toate serviciile americane a fost unul dintre cele mai mari scandaluri ale anilor ’80. Afaceri controversate, cum au fost Rosswell, ”McCarthismul” sau Watergate, au slăbit încrederea în agențiile statului, în politicieni, au dus la demisii la cel mai înalt nivel, vezi cazul Nixon, dar relevarea faptului că statul american a luptat organizat ani de zile pentru niște idei cu propriul popor, cu o întreagă generație, a avut efecte sociale pe care le vedem până astăzi. În primul rând a scos din nou la iveală moștenirea hippie în ceea ce privește libertățile civile, într-un moment în care ea părea pierdută, când hippioții de la Woodstock se tunseseră și abandonaseră hainele înflorate pentru costumul de companie multinațională. O simțim și astăzi prin succesul doctrinei hipster, care, încet sau mai abrupt, modifică zi de zi regulile sociale.

Un alt efect al ”exorcizării” a fost acela că, asumându-și rolul de ”satrap”, agențiile (în special FBI și CIA) au făcut publice informații, confidențiale până atunci, din care reieșea că serviciile sovietice sau aliate penetraseră mișcările revendicative de stânga, așa cum cluburile de idei marxiste sau ashramurile egalitarist-yoghine alimentau grupuri tot mai mari din campusurile universitare cu teorii anti-sistem. Paradoxal, asemenea dezvăluiri au întărit statul american în partea finală și cea mai dură în timpul Războiului Rece împotriva comunismului.

Diversele operațiuni de spionare și de discreditare i-au avut ca ”subiecți” pe Martin Luther King, Rennie Davis, Andy Warhol, Joan Baez, Pete Seeger, Woody Guthrie și, bineînțeles, pe John Lennon. De fapt, de la o cerere făcută de un profesor de istorie în numele lui Lennon a început totul.

Lennon, dacă mai are nevoie de vreo prezentare, a fost unul dintre fondatorii The Beatles. După destrămarea trupei, în 1970, John a fost singurul care a transformat muzica într-o filosofie de viață, ceilalți, Paul McCartney, Ringo Star și George Harrison, rămânând ”doar” super-staruri internaționale.

În 1971, Lennon s-a stabilit în SUA, implicându-se în mișcările sociale din acea perioadă, îndreptate, în special, împotriva războiului din Vietnam.

Pentru a rememora acele vremuri tulburi dar interesante apelăm la un document care arată că agenții CIA monitorizau atent efectele desecretizării dosarului făcut de FBI pe numele lui John Lennon.

 

”Urmărirea atentă a activităților sale până la momentul deportării efective”

 

O telegramă CIA din 22 martie 1983, legată de o știre Associated Press, din aceeași zi, legată de două memorandumuri  ale FBI din aprilie și iulie 1972! Simplu, un cerc care refuză cu încăpățânare să se închidă.

Telegrama reproduce, de fapt, integral relatarea AP:

 

FBI plănuia deportarea lui John Lennon

Los Angeles, 22 martie 1983

Fostul director FBI J. Edgar Hoover spera, în 1972, să îl aresteze și să îl deporteze pe John Lennon, sub acuzații legate de droguri,  pentru că bănuia că fostul component al The Beatles va deranja Convenția Națională a republicanilor, arată documente oficiale.

”În privința intenției mărturisite de subiect de a se angaja în acțiuni de disturbare în proximitatea (Convenției), biroul din New York va fi responsabil cu urmărirea atentă a activităților sale până la momentul deportării efective”, spune Hoover într-un memorandum din aprilie 1972.

Dosarul voluminos despre Lennon al Biroului, dat publicității în urma actului Freedom of Information, a fost cerut de Universitatea Irvine din California, prin profesorul de istorie Jon Wiener, care scrie o carte despre John Lennon și activitățile politice din anii 1960.

FBI spera să îl aresteze ”dacă este posibil pentru acuzații legate de narcotice” și să inițieze acțiunea de deportare împotriva sa, potrivit unui alt document, datat 27 iulie 1972, cu doar trei săptămâni înainte de Convenția republicană din Miami.

Lennon, care a fost împușcat mortal în apropierea apartamentului său din New York în 1980, a fost identificat ca având legături cu activiștii anti-război (militanți împotriva războiului din Vietnam n.n.) Rennie Davis, Jerry Rubin și alții ca unul dintre liderii ”protestelor noii stângi din timpul campaniei electorale din 1972”, se mai spune în raportul FBI.

La acea dată, Lennon se judeca împotriva extrădării din cauza unor acuzații legate de marijuana, din Anglia.

În timp ce documentele obținute de Wienner conțin un jurnal virtual al vieții și activităților lui Lennon, incluzând versuri ale cântecelor împotriva războiului,  cronici de concert și publicații care îl leagă de candidatul democrat la prezidențiale, Gregor McGovern, multe pasaje sunt șterse și doar aproximativ o treime din fișe au fost date publicității.

FBI considera că făcea un lucru corect strângând aceste informații, a spus luni, la Washington, Jim Hall, șeful biroului Freedom of Information al agenției (CIA n.n.).

”Oamenii au uitat revoltele, incendierile care izbucneau în acele zile”, a mai spus el.

”Din cauza îngrijorării produse de revolte și alte activități similare în anii 1970-1972, am avut un număr considerabil de asemenea investigații”.

Hall a spus că majoritatea informațiilor ascunse de Wienner au ca scop protejarea identității informatorilor FBI.

Wienner și Mark Rosenbaum, avocatul Uniunii Americane pentru Libertățile Civile, au spus că ei intenționează să dea în judecată FBI la Curtea Districtuală a SUA pentru a forța autoritățile federale să dea publicității și restul documentelor.

Yoko Ono, văduva lui Lennon, a refuzat să participe la acest proces.

”În ceea ce privește trăirile  lui Yoko, ea crede că toate aceste experiențe aparțin trecutului. Ea preferă să privească în viitor”, a spus un prieten, Elliot Mintz. ”Pentru ea, personal, asta este foarte dureros”.

Dosarul arată că birourile FBI din toată țara, împreună cu asistentul de la Casa Albă, H.R.Haldean, autoritățile pentru imigrație, Departamentul de Stat și CIA au fost simpli observatori ai eforturilor FBI de a îl aresta pe Lennon.

Aici se încheie telegrama și, normal, și știrea AP. Mai trebuie spus doar că la Convenția republicană din Miami, a fost desemnat candidat Richard Nixon, care și avea să câștige alegerile din noiembrie 1972. Dar avea să piardă mandatul, din cauza afacerii Watergate! La Convenție au fost proteste, șapte veterani ai războiului din Vietnam fiind arestați pentru perturbarea lucrărilor. Ei au fost achitați de Marele Juriu din Florida.

 Sursă Foto: Wikipedia

La final găsiți documentul desecretizat de CIA:

 

Registration

Aici iti poti reseta parola