Evenimentul Istoric > Articole online > Paragraful 175, malaxorul de destine. Incredibilul caz Karl Gorath
Articole online

Paragraful 175, malaxorul de destine. Incredibilul caz Karl Gorath

Regimul nazist modificase legislaţia existentă în Germania privind homosexualitatea. Paragraful 175 din noua lege pedepsea bărbaţii bănuiţi de acte de „indecenţă nenaturală” cu alţi bărbaţi.

După ce a fost denunţat, Karl a fost judecat şi condamnat, potrivit Paragrafului 175. A fost trimis în lagărul de concentrare de la Neuengamme, unde a fost obligat să poarte un triunghi roz pe uniforma sa de deţinut.

Pentru că avea pregătire de asistent medical, a fost transferat într-un alt lagăr, pentru a lucra la spitalul de acolo.

Când unul dintre gardienii lagărului i-a cerut să reducă raţiile destinate pacienţilor, care erau prizonieri de război polonezi, Karl a refuzat.

Atunci a fost trimis la Auschwitz, drept pedeapsă. Acolo a şi rămas, până la eliberarea lagărului, în 1945.

După război, Karl s-a întors în Germania.

Condamnarea lui, potrivit Paragrafului 175, a rămas în cazier, pentru că Germania de Vest menţinea versiunea nazistă a legii.

Karl a fost arestat pentru a doua oară, conform aceluiaşi Paragraf 175, în anii 1950.

La acel proces, judecătorul care l-a condamnat la închisoare pentru homosexualitate era acelaşi judecător care îl trimisese în lagărul de concentrare, pentru acelaşi motiv, cu ani în urmă.

Din 1945, până când Paragraful 175 a fost amendat, în 1969, Germania de Vest a întemniţat 100.000 de bărbaţi, conform aceleiaşi legi.

Paragraful 175 nu a fost abrogat integral până în 1994.

Karl a avut câteva tentative de a solicita despăgubiri după război, ca şi alţi supravieţuitori ai persecuţiilor naziste. Dar a fost refuzat.

Potrivit autorităţilor, nu era eligibil, pentru că datele referitoare la el păstrate în lagăre se refereau la faptul că era deţinut conform Paragrafului 175.

A ajuns, astfel, unul dintre primii supravieţuitori ai persecuţiilor naziste asupra homosexualilor care şi-a spus povestea public.

A murit în 2003, după mulţi ani în care a avut ocazia să îşi povestească experienţele şi să atragă atenţia asupra celor îndurate de cei condamnaţi conform Paragrafului 175.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola