Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Păpușarul” Putin manevrează marii producători de energie din UE? Decizia ciudată a francezilor
Articole online

„Păpușarul” Putin manevrează marii producători de energie din UE? Decizia ciudată a francezilor

Cel mai mare producător de energie din Europa, compania franceză EDF (Electricité de France) și-a redus din nou, în mod paradoxal, obiectivul de producție nucleară pentru a doua oară într-o lună – în ciuda costurilor deja ridicol de mari ale energiei în Franța și pe tot continentul. Curioasa decizie – spun unii comentatori, e de natură să-l facă pe Putin foarte fericit, pentru că Europa devine și mai dependentă de gazul rusesc. Și cum Macron tocmai a fost în vizită la Putin, toată lumea poate specula.

Prețul energiei crește iar

Un nivel atât de redus al producției nu s-a mai înregistrat de trei decenii. Electricité de France a spus că se preconizează că producția nucleară va scădea la 295 și 315 terawatt-oră în 2022, în scădere față de o prognoză anterioară, care vorbea de 300 -330 terawatt-oră.
Ultima dată când producția nucleară a companiei a scăzut sub 300 terawați-oră a fost acum mai bine de trei decenii. Alte reduceri ale producției de anul viitor ar putea avea loc atunci când EDF va raporta rezultatele în cursul acestei luni, afiremă Morgan Stanley. Ca să vă faceți o idee ce înseamnă această reducere, în primele trei luni ale anului 2017, consumul României era de aproximativ până la 14,29 terawatt-oră.

„Când ținta este aproape de 300 de terawatt-oră sau chiar mai puțin, apar îngrijorări pentru iarna viitoare în ceea ce privește cererea și ofertă”, a declarat Emeric de Vigan, director executiv la firma franceză de analiză energetică COR-e.

Nici pe energia atomică nu mai poate conta Franța?

Așa cum era de așteptat, marți prețurile la energie electrică în Europa au crescut. Morgan Stanley susține că există o „probabilitate semnificativă”să existe o reducere a producției pentru 2023. Deficitul a forțat uneori Franța să importe energie electrică, restrângând livrările în țările vecine obișnuite să se bazeze pe gigantul nuclear francez.

Gigantul nuclear francez, cândva o sursă de mândrie națională, s-a confruntat cu mai multe întreruperi ale reactorului . Cumpărarea a 15 terawatt-oră de energie la prețurile actuale va costa 2,1 miliarde de euro EDF (2,4 miliarde de dolari), a declarat Ahmed Farman, analist la Jefferies Group.

Franța a fost cel mai mare exportator net de energie al Europei în a doua jumătate a anului trecut, trimițând echivalentul a 10% din producția sa în străinătate, potrivit consultantului industrial Enappsys Ltd. Mai puțină producție nucleară în 2022 va reduce probabil exporturile către țări ca Germania și Marea Britanie

Acțiunile EDF au scăzut cu până la 4,5%, ceea ce a determinat Morgan Stanley să comenteze că „aceste anunțuri sunt dăunătoare pentru interesul față de acțiuni și ar putea face investitorii să aștepte mai mult înainte de a se angaja”.

UE devine și mai dependenta de gazul rusesc

După cum notează Bloomberg, în timp ce reactoarele EDF sunt coloana vertebrală a unui sistem energetic european din ce în ce mai integrat, producția devine din ce în ce mai complicată din cauza perioadelor lungi de întreținere planificate și neplanificate. O serie de întreruperi recente au înrăutățit criza energetică din Europa, în timp ce Rusia trimite mai puțin gaze naturale către continent, iar tensiunile asupra Ucrainei rămân ridicate. De fapt, decizia EDF face ca Franța și Europa întreagă să se bazeze mai mult pe exporturile de gaze rusești, într-un moment în care „cooperarea energetică” cu Moscova este subiectul unei dezbateri aprinse.

Între timp, păpușarul Putin ia în liniște decizii privind piața energetică a Europei astfel încât Rusia să aibă de câștigat, scrie zerohedge.com.

https://www.zerohedge.com/markets/european-electricity-prices-soar-after-france-cuts-nuclear-output-forecast

Registration

Aici iti poti reseta parola