Evenimentul Istoric > Articole online > Papa se teme că vine al doilea Potop, ca în vremea lui Noe
Articole online

Papa se teme că vine al doilea Potop, ca în vremea lui Noe

Papa Francisc a avertizat că schimbarea climatică poate topi ghețarii provocând un alt „mare potop”, care ar putea duce la dispariția lumii, la fel cum s-a petrecut în timpul lui Noe.

Suveranul Pontif a făcut această afirmație în ciuda promisiunii făcute de Dumnezeu lui Noe că nu va mai exista un al doilea Potop:

„Închei acest legământ cu voi, că nu voi mai pierde tot trupul cu apele potopului și nu va mai fi potop care să pustiiască pământul” (Facerea 9, 11).

Și ca semn al acestui legământ, Dumnezeu a lăsat curcubeul pe cer.

Papa a făcut comentariul controversat într-o nouă carte publicată marți, 2 martie 2021, cu titlul „Vicii și virtuți”, din care Corriere della Sera în weekend.

Cartea este alcătuită din dialoguri între Papă și Marco Pozza, capelanul închisorii din Padova.

„Mânia lui Dumnezeu este îndreptată împotriva nedreptății, împotriva lui Satan”, afirmă Papa în noua carte. „Este îndreptată împotriva răului, nu a celui care decurge din slăbiciunea omenească, ci a răului de inspirație satanică: corupția generată de Satan.”

„Mânia lui Dumnezeu este menită să aducă dreptatea, să «facă curățenie»”, mai spune Francisc, dând ca exemplu potopul.

„Biblia spune că potopul este rezultatul mâniei lui Dumnezeu. Este o formă a mâniei lui Dumnezeu, care, potrivit Bibliei, văzuse prea multe lucruri rele și a decis să șteargă omenirea de pe fața pământului”.

Și Papa a continuat la fel de surprinzător, afirmând, în două fraze consecutive că potopul este un mit și apoi că s-a întâmplat în realitate:

„Potopul biblic, potrivit experților, este o poveste mitică. Însă mitul este o formă de cunoaștere. Potopul este o poveste istorică, spun arheologii, deoarece au descoperit urme ale potopului în cursul săpăturilor lor.”

El a avertizat cu privire la riscul unui al doilea potop.

„Un mare potop, poate cauzat de creșterea temperaturii și de topirea ghețarilor, este ceea ce se va întâmpla dacă continuăm pe aceeași cale.”

„Dumnezeu și-a dezlănțuit mânia, însă a văzut un om drept, l-a luat și l-a salvat. Povestea lui Noe arată că mânia lui Dumnezeu este și mântuitoare.”

Încălzirea globală a fost de la începutul pontificatului lui Francisc una din temele sale predilecte.

El a afirmat chiar că epidemia de coronavirus este un răspuns al naturii la poluarea provocată de oameni.

În cadrul unei conferințe TED, care a avut loc anul trecut, Papa Francisc a făcut apel la acțiune concertată împotriva „schimbării climatice”, afirmând că omenirea are mai puțin de 30 de ani pentru a acționa, înainte de a fi prea târziu.

„Știința ne spune, în fiecare zi, cu tot mai mare precizie, că este necesară o acțiune urgentă… dacă dorim să păstrăm speranța de a evita o schimbare climatică radicală și catastrofală.”

Registration

Aici iti poti reseta parola