Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Panică în Biserica Ortodoxă Rusă. E inimaginabil unde s-a putut ajunge
Articole online

Panică în Biserica Ortodoxă Rusă. E inimaginabil unde s-a putut ajunge

Atac în școala mănăstirii

Atacurile cu bombă sau împușcăturile în școli au fost de multă vreme rare în Rusia, dar astfel de tragedii au crescut în ultimii ani, ducând la înăsprirea legilor privind armele . Atentatul de luni dimineață a avut loc în școala ortodoxă a Mănăstirii Vvedensky Vladychny din orașul Serpuhov, la aproximativ 100 de kilometri sud de capitala Rusiei, a declarat Ministerul de Interne al regiunii Moscova într-un comunicat de presă.

„Un fost elev de 18 ani al acestei școli a intrat și s-a aruncat în aer și, conform datelor preliminare, a fost rănit la fel ca și un adolescent de 15 ani”, a precizat ministerul. „Polițiștii de la fața locului au evacuat cadrele medicale și elevii”, anunță comunicatul.
Agențiile de presă ruse Ria Novosti, Tass și Interfax au menționat până la șapte răniți, citând surse din poliție. Potrivit guvernatorului regional, Andreï Vorobiov, „copiii răniți sunt îngrijiți de medici, viața nu le este amenințată”.

Putin dă vina pe „globalizare”

Confruntat cu reapariția atacurilor din ultimii ani, în special a împușcăturilor în școli, Vladimir Putin a dispus o înăsprire a legilor privind portul de armă. Odată cu aceste reforme, vârsta de dobândire a armelor de vânătoare a fost ridicată de la 18 la 21 de ani, așa cum era deja cazul armelor convenționale, și a fost introdus un control medical aprofundat.

2021 a fost un an tragic în Rusia. Cea mai recentă crimă datează din 8 decembrie la Moscova, când un bărbat a ucis două persoane și a rănit alte patru într-un centru administrativ. Nu e un caz singular. Pe 20 septembrie, un student a ucis șase persoane și a rănit cel puțin 28 de răniți la Universitatea de Stat din Perm,, înainte de a fi rănit de un ofițer de poliție și arestat. Singura lui motivație, conform scrierilor sale, a fost să ucidă. Avea permis să de poart-armă. Înainte de aceasta, pe 11 mai 2021, un tânăr de 19 ani a deschis focul la vechea sa școală din Kazan, republica rusă Tatarstan, tot în centrul Rusiei, ucigând nouă persoane. A fost, de asemenea, arestat, și s-a constatat că avea permis pentru o armă semiautomată.

Cel mai mortală atac din istoria recentă a Rusiei datează din octombrie 2018, când un elev de liceu a ucis 19 persoane înainte de a se sinucide într-un liceu din Kerci, un oraș din peninsula Crimeea a Ucrainei. Vladimir Putin a dat vina pe „globalizare”, pe motiv că modelul atacurilor în școli își are originea în Statele Unite, scrie Le Figaro.

Registration

Aici iti poti reseta parola