Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Osemintele lui Maniu ar fi fost reînhumate în secret sub comuniști. Începe o nouă căutare a lor
Articole online

Osemintele lui Maniu ar fi fost reînhumate în secret sub comuniști. Începe o nouă căutare a lor

Cum până acum osemintele marelui român nu au fost găsite, Gheorghe Petrov a anunțat că reia căutările, având o nouă pistă.

„La Secția Parchetelor Militare din București au fost audiate (în 2006 – nota Ev. Istoric) vreo 13 persoane care mai trăiau atunci, în 2006, din personalul care a lucrat în anii ’50 la penitenciarul din Sighet.

S-au verificat niște posibile variante unde ar fi fost el îngropat, în acel perimetru care astăzi este cunoscut sub denumirea de Cimitirul săracilor. Am fost chemat în calitate de arheolog medievist, având experiență în arheologie funerară”, a declarat Gheorghe Petrov, potrivit radiocluj.ro.

Gheorghe Petrov este arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei de unde a fost detașat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). El a fost primul care, după 1989, a demarat o acțiune de căutare a rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu.

Osemintele lui Maniu nu au fost găsite în Cimitirul săracilor din Sighet, dar, în 2007, la un an de la prima cercetare arheologică, Gheorghe Petrov organizează o a doua, de data aceasta pe malul râului Mara:

„O a doua variantă, care a circulat și pe care am luat-o în considerare, provenită de la fiul unui fost deținut de drept comun care a avut tangență cu penitenciarul politic din Sighet, era că Maniu ar fi fost dus și îngropat împreună cu încă un deținut pe malul râului Mara, în comuna Berbești, județul Maramureș. S-a făcut în 2007 o verificare pe locul care ni s-a indicat fără rezultat palpabil și s-a considerat că inițiativa găsirii osemintelor lui Iuliu Maniu este o cauza pierdută”.

Totuși, arheologul Gheorghe Petrov crede că mai există o ultimă pistă care poate duce la descoperirea osemintelor lui Iuliu Maniu:

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola