Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Oribila crimă pusă în cârca soției Regelui Offa
Articole online

Oribila crimă pusă în cârca soției Regelui Offa

La sfârșitul secolului al VIII-lea, Offa era cel mai puternic rege din Anglia.

Soția sa, Cynethryth, era singura regină saxonă care avea monede emise în nume propriu (foto) – o indicație clară a puterii și statutului ei.

Dar, a existat și o latură mai întunecată a poveștii lui Cynethryth.

Deși numele ei sugerează că ar putea fi descendentă din familia de la începutul secolului al VII-lea a monarhul Penda, există legenda că Cynethryth era de fapt de origine francă.

Ca urmare a unor crime pe care le-ar fi comis, a fost condamnată de Sistemul de justiție al lui Carol cel Mare să fie lăsată într-o barcă în largul oceanului.

Aceasta pare să fi fost o formă preferată de execuție în epocă, deoarece în majoritatea cazurilor era o condamnare la moarte, iar autoritățile nu aveau sânge pe mâini lasând viața condamnatului în mâinile lui Dumnezeu.

Cynethryth a supraviețuit și, în cele din urmă, barca a eșuat pe țărmul englez, unde a susținut că este un membru al familiei regale carolingiene care a fost persecutat cu cruzime și pe nedrept pentru crime pe care nu le-a comis.

Povestea ei l-a convins pe Offa, care s-a îndrăgostit imediat de ea, a luat-o de nevasă și a făcut-o „Controlor al Casei Regale”.

Cu toate acestea, în ultima parte a domniei lui Offa, care a murit în 796, Cynethryth și-a atras notorietatea atunci când ar fi organizat asasinarea regelui Aethelberht II din Anglia de Est, în 794.

Se știe din Cronica anglo-saxonă că Aethelberht, cunoscut și ca Sfântul Rege Ethelbert, a fost ucis la ordinele regelui Offa din Mercia la 20 mai 794 la Sutton Walls, Herefordshire.

Se cunosc puține despre viața sau domnia lui Ethelberht.

Richard de Cirencester scria, în secolul al XV-lea, că părinții lui Ethelberht erau Ethelred I din Anglia de Est și Leofrana din Mercia.

Richard povestește în detaliu despre evlavia lui Ethelberht, alegerea ca rege și conducerea sa înțeleaptă.

Îndemnat să se căsătorească împotriva voinței sale, se pare că a fost de acord să o ia de soție pe Elfthyth, fiica regelui Offa din Mercia, și a plecat să o viziteze, în ciuda presimțirilor negre ale mamei sale generate de un cutremur, o eclipsă de soare și o viziune.

Domnia lui Ethelberht ar fi început în 779.

Absența oricăror documente din Anglia de Est împiedică să se știe dacă a domnit ca rege sau vicerege sub puterea conducătorului unui alt regat.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola