Este scris în engleză, pentru a „pune România pe hartă” sau, mai bine spus, „pentru a pune România pe harta internațională a orhideelor”, arătând, în sfârșit, bogăția speciilor de orhidee din România.
„În urmă cu aproximativ 30 de ani, în timp ce studia flora alpină, Dan Anghelescu, tatăl meu a fost printre cei care au redescoperit și fotografiat orhideele sălbatice din Parcul Natural Bucegi, din Sinaia, județul Prahova. Cu fiecare an, proiectul a continuat să crească și noi specii de orhidee au fost adăugate la colecția foto, alături de alte sute de alte specii de plante alpine, unele rare în Europa.
În 2017-2018, m-am întors de la Londra și alături de tatăl meu am preluat coordonarea, extinzând proiectul local de orhidee la ceea ce acum se numește oficial „Proiectul Orhideele României”.
Acesta reprezintă suma colaborărilor minunate cu oameni uimitori, eforturi imense, o mulțime de urcușuri și coborâșuri, care în cele din urmă, au dus la acest album minunat numit „Orhideele României”.
În România, orhideele se găsesc pe orice forme de relief, de la cele mai înalte vârfuri stâncoase la altitudinea de 2.300 de metri, până la dunele de nisip de pe coasta Mării Negre.
Ele cresc în orice tip de sol (de la ușor acid la bazic), acoperind întreaga gamă de umiditate, de la zonele cele mai uscate la cele mai umede, mlaștini, bălți sau smârcuri. Unele orhidee sunt specii iubitoare de soare, crescând în plin soare, pe pajiști cu ierburi scurte și fânețe, în timp ce altele, sunt iubitoare de umbră, crescând ascunse în mijlocul celor mai întunecate păduri.
În ciuda acestui fapt, am considerat că este imperios necesar să profităm de această ocazie pentru a atrage, totuși, atenția cititorilor asupra vulnerabilității acestor plante delicate și a numeroaselor pericole care le amenință existența în habitatele în care apar.
Din nefericire, în cazul speciilor ale căror populații sunt mai puțin numeroase și cresc în areale foarte restrânse, am înregistrat regresii și chiar dispariții din unele zonele în care acestea erau abundente în trecut.
Cu toții avem datoria de a cunoaște, respecta și proteja aceste plante minunate, dar extrem de vulnerabile care fac parte din ecosisteme complexe, ale căror legi trebuie respectate”, spune coautoarea albumului Nora De Angelli.
Autorii
Ea s-a născut în Sinaia, într-o familie de ingineri, iubitori de natură, alături de care a început să exploreze încă din copilărie flora şi fauna Munţilor Bucegi.
Descoperindu-şi vocaţia devreme, în mod firesc Nora a urmat cursurile facultăţii de Biologie Moleculară (Biochimie) la Universitatea Bucureşti şi a studiat pentru doctorat în acelaşi domeniu, la Universitatea Erasmus, în Rotterdam, Olanda.