Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Orban acuză UE că prelungește războiul din Ucraina
Articole online

Orban acuză UE că prelungește războiul din Ucraina

Orban

Orban acuză UE că prelungește războiul din Ucraina

Vorbind în cadrul discursului anual despre starea națiunii de la Budapesta, Orban a declarat că UE a alimentat focul războiului prin sancționarea Rusiei și furnizarea de bani și arme Ucrainei, în loc să încerce să negocieze o pace cu Moscova.

„Când Rusia a lansat atacul, Occidentul nu a izolat conflictul, ci l-a ridicat la un nivel paneuropean”, a spus Orban. „Războiul din Ucraina nu este un conflict între armatele binelui și ale răului, ci între două țări slave care se luptă una împotriva celeilalte. Acesta este războiul lor, nu al nostru”.

Sub sloganul „Pace și securitate”, discursul de aproape o oră al lui Orban s-a axat în mare parte pe conflictul din Ucraina, care se apropie de împlinirea unui an, la 24 februarie.

Liderul populist de dreapta a cerut în repetate rânduri o încetare imediată a focului, afirmând că el și guvernul său sunt „de partea păcii” și condamnându-și aliații occidentali pentru că oferă asistență Kievului.

Ungaria, a declarat el sâmbătă, este „parte a lumii occidentale, membră a NATO și a Uniunii Europene, unde, în afară de noi, toată lumea susține războiul sau cel puțin se comportă ca și cum ar face-o”.

În ultimele luni, Orban s-a pronunțat cu tărie împotriva mai multor runde de sancțiuni ale UE împotriva Moscovei, susținând că acestea au făcut prea puțin pentru a opri războiul și au afectat mai mult economiile europene decât pe cele rusești. Cu toate acestea, în cele din urmă, el a votat întotdeauna pentru ele.

În ruptură cu majoritatea aliaților săi occidentali, Ungaria a refuzat să ofere ajutor militar Ucrainei sau să permită transferul acestuia peste granițele sale și a blocat unele eforturi ale UE de a oferi pachete de ajutor financiar Kievului.

Sâmbătă, el a declarat că, în timp ce Ungaria a oferit ajutor umanitar Ucrainei și a primit refugiați care au fugit din calea războiului, această asistență „nu înseamnă că trebuie să renunțăm la relațiile noastre cu Rusia, pentru că acest lucru ar fi contrar intereselor noastre naționale”.

„Ne menținem relația economică cu Rusia și, de fapt, recomandăm ca întreaga lume occidentală să facă același lucru, deoarece fără relații nu va exista nici încetarea focului, nici discuții de pace”, a spus el.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola