Jean-Philippe Gaudin a condus serviciul de informații militare elvețian între 2008 și 2015. A fost apoi atașat cu probleme de apărare la ambasada Elveției de la Paris, înainte de a fi numit de către ministrul Apărării de atunci, Guy Parmelin, ca șef al serviciului federal de informații (FIS).
Întemeiat în 2010, FIS se ocupă în același timp cu culegerea de informații în interiorul și în exteriorul țării.
Potrivit mai multor relatări din presal elvețiană, Gaudin nu va mai rămâne în post după terminarea mandatului, pe 31 august. Motivul pare să fie tensiunile din interiorul guvernului pe marginea afacerii Crypto AG.
Lider mondial în echipamente de criptare, în timpul Războiului Rece, compania elvețiană Crypto AG numără printre clienții săi peste 120 de guverne din lumea întreagă.
În februarie anul trecut, ziarul american Washington Post și televiziunea publică germană ZDF au confirmat informațiile care circulau de la începutul anilor 1980, și anume că Crypto AG era o acoperire pentru serviciile secrete americane.
Potrivit dezvăluirilor, CIA și Serviciul Federal de Informații din Germania au cumpărat compania elvețiană în anii 1950 și au oferit sume importante de bani membrilor din conducere pentru a le cumpăra tăcerea.
Afacerea secretă, numită Operațiunea RUBICON, a permis Statelor Unite și Germaniei să spioneze comunicațiile guvernamentale clasificate ale adversarilor și chiar aliaților – de exemplu Austria, Italia, Spania, Grecia, Iordania, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.
Dezvăluirea afacerii secrete a reprezentat un șoc pentru opinia publică elvețiană și a pus într-o poziție incomodă guvernul unei țări a cărei identitate naționale se bazează pe conceptul de neutralitate.
La începutul acestui an, un raport parlamentar despre afacerea Crypto AG a concluzionat că Gaudin a gestionat prost cazul și a întârziat nepermis în a informa conducerea țării despre el.
Comportamentul lui Gaudin a provocat tensiuni cu Consiliul Federal Elvețian – un organism executiv din șapte membri care formează guvernul federal.
Potrivit informațiilor, relațiile lui Gaudin cu ministrul elvețian al Apărării, Viola Amherd, sunt complet deteriorate, aceasta din urmă cerându-i demisia de luni bune.
Într-o declarație făcută miercuri, 12 mai, guvernul elvețian nu i-a mai lăsat nici o speranță lui Gaudin, afirmând sec că acesta se va dedica unor „noi provocări” în sectorul privat.
El va fi înlocuit de către Juerg Buehler, care va exercita funcția de director interimar al FIS până la noi ordine.
Nici FIS, nici Gaudin nu au făcut comentarii publice pe marginea acestei evoluții a evenimentelor.