Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Operațiunea Iceberg și retrocedarea insulei Okinawa unde civili japonezi s-au sinucis la comanda armatei lor
Articole online

Operațiunea Iceberg și retrocedarea insulei Okinawa unde civili japonezi s-au sinucis la comanda armatei lor

Luptele au durat 82 de zile și a ținut de pe 1 aprilie până pe 22 iunie 1945, la doar 550 km de țărmul marilor insule care formează Japonia.

Au fost înregistrate aproximativ 160.000 de victime de ambele părți: cel puțin 75.000 aliate și 85.000-117,000 japoneză.

Dintr-o populație de 300 000 a insulei, 149.425 de persoane din Okinawa au fost ucise, s-au sinucis sau au dispărut.

Mai puțin de 8.000 de soldați japonezi s-au predat.

Bărbați, femei și copii din Okinawan s-au sinucis sub comanda armatei japoneze. În unele cazuri, familiilor li sa dat o grenadă de mână pentru a o detona când capturarea de către americani părea iminentă.

După luptă, Okinawa a asigurat loc ancorare a flotei americane, zone de organizare a trupelor și aerodromuri în apropierea Japoniei, în pregătirea pentru invazia planificată.

Americanii au privit Okinawa ca fiind una dintre cele mai mari victorii în timpul campaniei din Pacific, dar prețul plătit de ambele părți a fost enorm.

Tratatul de la San Francisco

La 17 iunie 1971, SUA şi Japonia au semnat un tratat prin care Statele Unite urmau să retrocedeze Japoniei insula Okinawa un an mai târziu, în 1972.

În perioada postbelică, statutul Japoniei în relaţiile cu statele aliate a fost reglementat de Tratatul de pace, semnat la 8 septembrie 1951, la San Francisco, cunoscut şi ca Tratatul de la San Francisco şi care a intrat în vigoare la 28 aprilie 1952.

Deşi tratatul semnat oferea independenţa Japoniei, controlul asupra Insulei Okinawa era exercitat de administraţia militară americană, iar, conform articolului 3 al documentului, se stipula că în acea insulă nu se aplica tratatul semnat la San Francisco.

Nemulţumită de prezenţa americană în insulă, populaţia japoneză a început să îşi manifeste în dese rânduri dorinţa de a trece sub controlul guvernului de la Tokyo.

În 1959, au fost declanşate o serie de discuţii bilaterale între cele două guverne şi, la 19 ianuarie 1960, a fost semnat Tratatul de Cooperare Mutuală şi Securitate, care însă nu conţinea niciun fel de prevederi legate de Insula Okinawa.

Cooperarea între cele două guverne a continuat pentru a înapoia teritoriile japoneze ocupate de trupele americane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, iar în iunie 1968, Insulele Bonin au trecut sub administraţia japoneză, Okinawa rămânând chestiunea fierbinte a relaţiilor americano-japoneze ce necesita o rezolvare.

În noiembrie 1969, o delegaţie niponă condusă de premierul Sato Eisaku a mers la Washington pentru a discuta cu preşedintele Richard M. Nixon situaţia insulei Okinawa. Timp de optsprezece luni, cele două delegaţii au negociat situaţia insulei Okinawa, iar în iunie 1971 cele două state au semnat acordul privind trecerea insulei în administraţia Japoniei, în 1972.

Foto sus: Copii japonezi sunt recrutați de armată

Registration

Aici iti poti reseta parola