Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Operațiunea Citadela: Hitler și-a împins trupele în Iad
Articole online

Operațiunea Citadela: Hitler și-a împins trupele în Iad

Pe 5 iulie 1943, umilit de înfrângerea de la Stalingrad, în iarna 1942-1943, Hitler vrea să își ia revanșa, pentru a opri retragerea armatelor sale.

Armata Roșie reușește să mobilizeze un total de 1.900.000 de soldați și un contingent puternic de tancuri T-34. Aflate sub comanda directă a generalilor Rokosovski și Vatutin, efectivele sovietice sunt de două până la trei ori superioare celor germane.

—Tancuri sovietice T-34—

Când ofensiva pornește pe 5 iulei, pe o căldură toridă, nemții constată repede că sovieticii nu sunt câtuși de puțin surprinși de atac și în plus sunt și foarte bine pregătiți.

Tancurile germane, în prima linie, încearcă să treacă peste liniile dușmane, dar o ploaie de foc se abate asupra lor. În plus, se dovedește că multe dintre noile Panzeruri, abia ieșite de pe liniile de fabricație, fuseseră făcute cam de mântuială, pentru a satisface ambițiile numerice ale lui Hitler. Multe dintre ele cad victimă defecțiunilor tehnice.

—Panzere avariate—

Nici în aer, germanii nu dețin superioritatea.

Trupele Wehrmachtului nu reușesc să înainteze decât 25 de kilometri în cinci zile. Bătălia este nemiloasă. Nici rușii, nici nemții nu iau prizonieri. Însă rușii au rezerve de oameni mai mari și își permit să arunce permanent în luptă formații proaspete.

—Sovietici pregătiți să riposteze la un atac aerian—

Colac peste pupăză, nemții suferă și o înfrângere psihologică pe 10 iunie, când anglo-americanii reușesc să debarce în Sicilia.

Pe 12 iulie, nemții încearcă să relanseze ofensiva împotriva Kurskului, prin nord, sub conducerea generalilor Von Kluge și Model, și în sud sub conducerea mareșalului Von Manstein și a generalului Hoth. Cine știe care ar fi fost soarta bătăliei, dacă manevra ar fi avut loc.

Alarmat însă de vestea debarcării din Sicilia, Hitler ordonă încetarea misiunii „Citadela” și le cere generalilor să ia trupe de pe Frontul de Răsărit și să le trimită în Italia.

Armata germană a pierdut în bătălia de la Kursk o jumătate de milion de oameni (uciși sau răniți). Armata rusă, mult mai mult.

Dar mai ales, Wehrmachtul a pierdut o treime din blindatele sale și ultima șansă de a opri tăvălugul sovietic.

Devenise limpede: înfrângerea Germaniei era o chestiune de un an sau doi.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola