Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Operațiunea Anthropoid – Comando pentru lichidarea „Călăului de la Praga”
Articole online

Operațiunea Anthropoid – Comando pentru lichidarea „Călăului de la Praga”

Pe 27 mai 1942, Reinhard Heydrich, în vârstă de 38 de ani, este rănit mortal într-un atentat comis la Praga de rezistenți cehi parașutați de Londra.

Om de încredere al lui Hitler, Heydrich (foto) era „Protectorul Reichului” în Boemia și Moravia, șeful serviciilor de securitate naziste (RSHA), dar și principalul arhitect al „Soluției finale”.

De aceea, la sfârșitul lui 1941, când trupele germane controlau aproape întreaga Europă continentală și se apropiau de Moscova, Heydrich era cel mai puternic om din Europa, după Hitler.

El este solicitat de Führer să „pacifice” Boemia și Moravia (astăzi, Republica Cehă). Heydrich se execută, instaurând starea de urgență și făcând să curgă sânge: masacre, deportări, germanizare forțată…

Brutalitatea îi aduce supranumele de „Călăul de la Praga”.

Rezistența ia decizia de a-l lichida pe Heydrich. Operațiunea primește numele de cod „Anthropoid”.

În Scoția se pregătește o echipă de comando care este parașutată în decembrie 1941 deasupra teritoriului ceh.

Peste șase luni, pândind trecerea mașinii lui Heydrich, unul dintre parașutiști aruncă înspre ea o grenadă antitanc modificată.

Cu spatele rănit grav de schije, Heydrich este transportat de urgență la spital.

Furios, Hitler ordonă represalii la Praga. Cei șapte parașutiști își găsesc refugiu în cripta bisericii ortodoxe Sfinții Chiril și Metodiu.

Pe 4 iunie 1942, Heydrich moare din cauza rănilor.

Pe 10 iunie 1942, un detașament SS invadează liniștitul sat Lidice, din apropiere de Praga. Nemții cred că aici se ascunseseră membrii comandoului.

Satul este incendiat și ras de pe fața pământului.

Execuții prin împușcare au loc în toată țara. Unul dintre membrii grupului de sprijin al comandoului este capturat și furnizează Gestapoului numele persoanelor de contact în schimbul unei recompense de un milion de mărci.

În numai câteva ceasuri, acestea sunt arestate și torturate, împreună cu membrii familiilor lor. Naziștii merg repede pe fir și ajung la cripta bisericii Sfinții Chiril și Metodiu.

Parașutiștii rezistă eroic, păstrând ultimul glonț pentru a nu cădea vii în mâinile nemților.

Registration

Aici iti poti reseta parola