Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Oile arheolog din Irlanda
Articole online

Oile arheolog din Irlanda

Oile au multe calități, dar puțini le-ar considera a fi buni arheologi. Însă, oile din Cork sunt folosite pentru a mânca iarba din cimitire, scoțând la iveală pietre funerare care permit istoricilor să descopere informații despre trecut.

Consilierului Fianna Fáil, Audrey Buckley, i-a venit ideea să pună oile la treabă în cimitirul St Matthew din Crosshaven, după ce a văzut eficacitatea caprelor în Țara Galilor.

Oaia lui Audrey a găsit, de exemplu, piatra funerară a unei fete de doi ani care a murit la 7 octombrie 1872. După aceasta, un descendent al familiei fetei a fost contactat.

Buckley a discutat cu el despre reacția familiei:

Încercase să găsească informații despre ea și plănuise să vină din Marea Britanie anul trecut, dar a trebuit să anuleze din cauza pandemiei de COVID.

Descendentul este încântat de descoperirea oii și intenționează să viziteze cât mai curând posibil mormântul. El a spus că este recunoscător tuturor celor implicați.

Oile permit istoricilor să găsească pietre funerare ascunse adânc sub vegetație.

Mai mult decât atât, pietrele sunt greu de identificat fără oi, deoarece bolovanii erau folosiți ca pietre funerare.

Utilizând oile pentru a mânca vegetație, grupul de voluntari Templebreedy SOS (Save our Steeple) a găsit un mormânt aparținând unei familii de patru persoane.

Buckley a spus la RTE:

Oile au mâncat în jurul ei și am curățat-o. Departamentul de patrimoniu al Consiliului Județean Cork nu mai văzuse nimic asemănător.

Există 12 voluntari în Templebreedy SOS și uneori au cerut ajutor trecătorilor în timp ce mânau oile.

Buckley a menționat că oile au permis grupului să găsească pietre funerare nemarcate, precum și mormintele bogate care sunt mai clar marcate.

Registration

Aici iti poti reseta parola