Evenimentul Istoric > Articole online > Ochii unici ai lui Elizabeth Taylor erau produsul unei rare mutații genetice
Articole online

Ochii unici ai lui Elizabeth Taylor erau produsul unei rare mutații genetice

Întreaga viață a actriței britanice, din prima până în ultima zi, a stat sub semnul numeroaselor boli și suferințe care au măcinat-o. Până și ochii săi faimoși erau rezultatul unei afecțiuni.

Încă de la nașterea sa, pe 27 februarie 1932, la Londra, micuței Liz i s-a pus diagnosticul de „distichiazis”, o tulburare medicală rară, cunoscută și sub numele de „gene duble”.

Maladia este cauzată de dezvoltarea anormală a genei FOXC2, care de obicei provoacă dureri sau cel puțin o senzație neplăcută, din cauza unui al doilea rând de gene (cunoscut și ca „distichia”, de unde și numele bolii) care crește adesea prea aproape de ochi.

Din fericire, Elizabeth Taylor a fost unul dintre puținii norocoși se nasc cu această mutație dar nu acuză senzații neplăcute.

Dimpotrivă, „distichiazis” a făcut ca ochii violeți ai actriței să obțină un farmec suplimentar, prin „rimelarea” naturală a genelor.

Cu ocazia rolului său de debut, în There’s One Born Every Minute din 1942, autorul distribuției a spus: „Scoateți-o pe fata asta de pe platou, are prea mult rimel la ochi”.

Distichiasis nu a fost singura boală de care a suferit Elizabeth Taylor: ea mai avea și scolioză (devierea laterală a coloanei vertebrale), care i-a provocat dureri de spate toată viața. Actrița a încercat să combată durerile cu analgezice și alcool, care au sfârșit prin a-i crea depedență.

De asemenea, a avut parte de o sumedenie de accidente și boli, fiind de mai multe ori la un pas de moarte.

În timpul filmărilor la National Velvet (1944), și-a rupt gâtul căzând de pe cal.

În 1961, după o pneumonie galopantă, a fost nevoie să i se facă o traheoctomie. Pneumonia a recidivat în 2000.

A mai suferit de amigdalită pultacee, de apendicită, de probleme renale, de infecții bronhice, de un chist ovarian, a avut mai multe oase rupte, o tumoare cerebrală benignă și un cancer de piele.

A murit în 2011, la 79 de ani, de insuficiență cardiacă congestivă.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA