Evenimentul Istoric > Articole online > Ochii unici ai lui Elizabeth Taylor erau produsul unei rare mutații genetice
Articole online

Ochii unici ai lui Elizabeth Taylor erau produsul unei rare mutații genetice

Întreaga viață a actriței britanice, din prima până în ultima zi, a stat sub semnul numeroaselor boli și suferințe care au măcinat-o. Până și ochii săi faimoși erau rezultatul unei afecțiuni.

Încă de la nașterea sa, pe 27 februarie 1932, la Londra, micuței Liz i s-a pus diagnosticul de „distichiazis”, o tulburare medicală rară, cunoscută și sub numele de „gene duble”.

Maladia este cauzată de dezvoltarea anormală a genei FOXC2, care de obicei provoacă dureri sau cel puțin o senzație neplăcută, din cauza unui al doilea rând de gene (cunoscut și ca „distichia”, de unde și numele bolii) care crește adesea prea aproape de ochi.

Din fericire, Elizabeth Taylor a fost unul dintre puținii norocoși se nasc cu această mutație dar nu acuză senzații neplăcute.

Dimpotrivă, „distichiazis” a făcut ca ochii violeți ai actriței să obțină un farmec suplimentar, prin „rimelarea” naturală a genelor.

Cu ocazia rolului său de debut, în There’s One Born Every Minute din 1942, autorul distribuției a spus: „Scoateți-o pe fata asta de pe platou, are prea mult rimel la ochi”.

Distichiasis nu a fost singura boală de care a suferit Elizabeth Taylor: ea mai avea și scolioză (devierea laterală a coloanei vertebrale), care i-a provocat dureri de spate toată viața. Actrița a încercat să combată durerile cu analgezice și alcool, care au sfârșit prin a-i crea depedență.

De asemenea, a avut parte de o sumedenie de accidente și boli, fiind de mai multe ori la un pas de moarte.

În timpul filmărilor la National Velvet (1944), și-a rupt gâtul căzând de pe cal.

În 1961, după o pneumonie galopantă, a fost nevoie să i se facă o traheoctomie. Pneumonia a recidivat în 2000.

A mai suferit de amigdalită pultacee, de apendicită, de probleme renale, de infecții bronhice, de un chist ovarian, a avut mai multe oase rupte, o tumoare cerebrală benignă și un cancer de piele.

A murit în 2011, la 79 de ani, de insuficiență cardiacă congestivă.

Registration

Aici iti poti reseta parola