Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Legenda fantomei lui Abraham Lincoln care bântuie Casa Albă
Articole online

Legenda fantomei lui Abraham Lincoln care bântuie Casa Albă

Abraham Lincoln a rămas în istorie ca al 16-lea președinte al Statelor Unite (1861-1865), jucând un rol crucial în Războiul Civil și în declanșarea reformelor care au dus la abolirea sclaviei.

A rămas în istorie și pentru caracterul său, pentru discursurile și scrisorile sale, dar și pentru faptul că, având origini modeste, a reușit prin determinare și perseverență să ajungă în fruntea țării.

A rămas în istorie și pentru moartea sa prematură și pentru legendele vieții sale după moarte la Casa Albă.

Vreme de ani de zile, președinți, prime doamne, invitați și membri ai personalului de la Casa Albă au afirmat că au văzut fantoma lui Lincoln sau că i-au simțit prezența.

Aerul melancolic al președintelui și mai multe cazuri de preștiință de-a lungul vieții nu au făcut decât să dea apă la moară legendei.

În cele ce urmează, cităm din cartea Haunted America (America bântuită) scrisă de Michael Norman și Beth Scott.

*

În momentul realegerii sale, în 1864, linii adânci marcau chipul lui Lincoln și cearcăne negre îi scoteau în evidență ochii.

Vreme de cinci ani, în calitate de comandant suprem, dormise puțin și nu își luase nici un concediu. Poate că în tristețea lui era ceva mai mult decât voia să recunoască: Lincoln își visase propria moarte.

Ward Hill Lamon, un prieten apropiat al președintelui, a consemnat ceea ce Lincoln i-a mărturisit într-o seară, la începutului lui 1865.

„Acum vreo zece zile, m-am dus să mă culc mai târziu”, i-a spus președintele lui Lamon. „Am început să visez repede. Se făcea că în jurul meu era o încremenire de moarte. Apoi am auzit suspinuri înăbușite, ca și cum un număr de persoane plângeau.

„Credeam că m-am dat jos din pat și că mă plimbam jos… Am ajuns la camera de răsărit. În fața mea, era un catafalc pe care se odihnea un cadavru învelit în giulgiu. În jurul lui erau soldați care făceau de gardă; și era o mulțime de oameni, unii privind cu tristețe cadavrul, a cărui față era acoperită, alții plângeau dureros.

„«Cine a murit la Casa Albă?», l-am întrebat pe unul dintre soldați. «Președintele», a răspuns el. «A fost ucis de un asasin.».”

Nu era prima oară când Lincoln își „vedea” propria moarte. La scurt timp după alegerea sa, în 1860, a văzut o imagine dublă reflectată într-o oglindă, în locuința sa din Springfield, Illinois.

Una era chipul său „real”, alta o imitație încețoșată.

Soția superstițioasă a lui Lincoln, Mary Todd Lincoln, nu a văzut imaginile din oglindă, însă a fost foarte tulburată de povestea soțului său.

===Mary  Todd cu „spiritul” soțului său, într-o fotografie celebră realizată de William Mumler===

Ea a profețit că imaginea clară arăta că își va duce la bun sfârșit primul mandat. Imaginea ștearsă, fantomatică era un semn, spunea ea, că va fi reales pentru un nou mandat, însă nu va trăi pentru a-l duce la capăt.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola