Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > O țară UE, „victima” crizei din Ucraina. Lumea „se îndoiește de loialitatea față de NATO”
Articole online

O țară UE, „victima” crizei din Ucraina. Lumea „se îndoiește de loialitatea față de NATO”

SUA-Rusia

De care parte a baricadei e Germania?

Angajamentul Germaniei în ceea ce privește răpspunsul la o eventuală agresiune rusă este pus din nou sub semnul întrebării. Germania ar avea mult de suferit dacă Rusia ar fi supusă unui „pachet de sancțiuni fără precedent” ca iurmare a unui nou atac asupra în Ucrainei.

Toate puterile occidentale au fost de acord în acest sens. SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia și Franța au anunțat că vor fi solidare cu Ucraina. Numai că, în ceea ce privește Germania, există îngrijorăei cu privire la reacția sa în ceea ce privește amenințarea rusă, după ce, recent, Berlinul a blocat tentativa Estoniei de a oferi sprijin militar Ucrainei.

Criticii spun că Germania ar putea fi reticentă să ia măsuri împotriva Rusiei din cauza conductei Nord Stream 2 – care este destinată să transporte gaz rusesc în Germania, ocolind Ucraina. Și adsta chiar dacă Gerrmania amenință că va întrerupe acest acord în cazul unui război în Ucraina.

Atac usturător la adresa Berlinului în paginile The Wall Street Journal

Scriind pentru Wall Street Journal, analistul de politică externă Tom Rogan a lansat un atac usturator la adresa Germaniei, spunând „benzina ieftină, exporturile de mașini către China și păstrarea liniștii lui Putin” sunt mai importante pentru Berlin decât „solidaritatea democratică aliată”.
„În timp ce se profilează o invazie a Ucrainei de către Vladimir Putin, majoritatea aliaților occidentali acționează pentru a sprijini Kievul și a da asigurări membrilor vulnerabili ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.
Germania adoptă o abordare diferită, punând interesele rusești înaintea celor ale Occidentului.
Berlinul dezvăluie o realitate serioasă: în fața celor două amenințări de securitate cele mai importante pentru America și pentru ordinea internațională democratică de după cel de-al Doilea Război Mondial – China și Rusia – Germania nu mai este un aliat credibil. Pentru Germania, benzină ieftină, exporturi de mașini în China și păstrarea dl. Calmul lui Putin pare să fie mai important decât solidaritatea democratică aliată. Soarta Ucrainei va transmite Germaniei o grea povară de responsabilitate”.

Katja Hoyer, un istoric și jurnalist anglo-german, este și ea de părere că existpă „rupturi în alianță”.
Scriind pentru Washington Post, Hoyer susține că: „În această lumină, Biden a spus în conferința sa de presă că o „incursiune minoră” în Ucraina a rușilor ar provoca un răspuns diferit din partea NATO în comparație cu o invazie completă sugerează că Washingtonul și Berlinul au discutat despre cum să gestioneze sprijinul german minim pentru sancțiunile economice.
Concluzia lui Hoyer este că Germania a devenit „o verigă slabă în linia de apărare a NATO”.
„Cu Germania care ezită și Statele Unite aparent resemnate să facă un compromis dacă amploarea invaziei ruse o permite, Moscova ar putea foarte bine să creadă că merită riscul.

Departamentul de Stat încearcă să dreagă busuiocul

În mod oficial, reorezentanții SUA au încercat să apere Germania, iar secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus săptămâna trecută: „Este corect să spunem că Statele Unite nu au niciun partener mai bun, nici un prieten mai bun în lume decât Germania”.

Președintele american Biden a spus și el că Germania este pregătită să „răspundă rapid, eficient și într-un mod unit” și „nu se îndoiește de asta”.

Într-o postare pe Facebook, premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus pe șleau: „Observ cu îngrijorare situația din Ucraina și reacțiile vecinilor noștri din Germania în fața amenințării din Rusia.
O mare dezamăgire este, printre altele, faptul că Germania își retrage acordul pentru furnizarea de arme din Estonia unui stat care se pregătește să se apere împotriva unui agresor”.

Și ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat că politica Berlinului privind armele pentru Ucraina a fost „o mare greșeală”, notează cotidianului german Bild. Dar cancelarul german Olaf Scholz a spus că țara sa nu a sprijinit exportul de arme în ultimii ani.

Polonia a îndemnat de mult Germania să adopte o atitudine mai dură față de Rusia, în special în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2 din Marea Baltică din Rusia către Germania.

Multe țări din Europa Centrală și de Est cred că conducta îi va oferi președintelui rus Vladimir Putin o pârghie pentru a exercita o influență nejustificată asupra Europei de Vest și Centrale.

De altfel, Morawiecki a explicat din nou că Nord Stream 2 și „șantajul cu gaz” al Rusiei îi oferă lui Putin „instrumentele pentru terorizarea altor țări europene”, notează Daily Express.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola