Monedele, datând din perioada islamică timpurie, au fost găsite într-un ulcior de lut spart, în timpul săpăturilor arheologice din oraşul Yavne din centrul Israelului.
Excavaţiile au scos la iveală o zonă industrială vastă, activă timp de secole.
Arheologii sugerează că acest tezaur ar fi putut fi ”puşculiţa” unui olar.
Una dintre monede este dinarul de aur al califului Harun al-Rashid (care a domnit între anii 786 – 809 d.Hr.) – aflat la baza popularei colecţii de poveşti ”Arabian Nights” (”Nopţi Arabe”), cunoscută şi sub numele de ”O mie şi una de nopţi”, scrie Jerusalem Post.
Potrivit arheologilor, ”aceşti dinari de aur au fost emişi de dinastia aghlabizilor, care a domnit în Africa de Nord, în regiunea Tunisiei moderne, în numele califatului Abbasid, concentrat la Bagdad”.
Excavaţiile ample au scos la iveală o cantitate neobişnuit de mare de cuptoare de ceramică, active la sfârşitul perioadei bizantine şi începutul perioadei islamice timpurii (secolele 7-9 d.Hr.). Cuptoarele erau destinate producţiei comerciale de ulcioare, vase de gătit şi boluri.
Tezaurul de aur a fost descoperit în interiorul unui ulcior de mici dimensiuni, în apropiere de intrarea în încăperea în care se afla unul dintre cuptoare.
Într-o altă zonă a sitului arheologic au fost aduse la lumină resturile unei instalaţii industriale de mari dimensiuni, datând din perioada persană (secolele IV-V î.Hr.), utilizată pentru producerea vinului. În acest loc au fost găsiţi sâmburi de struguri, iar mărimea şi numărul cuvelor descoperite indică faptul că vinul era produs la scară comercială.