Un chip de fetiță, senină, surâzătoare, privește obiectivul aparatului de fotografiat în timp ce o casă arde pe fundal.
Acest contrast este la originea unui mare succes al fotografiei, care s-a transformat într-o „memă” devenită faimoasă pe Internet. O imagine virală care s-a pretat la o sumedenie de utilizări în diverse contexte, inclusiv amuzante.
A fost poreclită „Disaster Girl”. Această „Fetiță catastrofă” a fost vândută la licitație, în data de 26 aprilie, pentru aproximativ 430.000 de dolari, după cum relatează ziarul The News & Observer din Carolina de Nord.
Spunem „aproximativ” pentru că suma reală este de 180 de „etheri”, o criptomonedă care permite cumpărarea unui NFT.
Aceasta înseamnă că imaginea a fost pusă în vânzare ca un „activ digital nesubstituibil” (NFT = „non fungible tokens”), autentificat prin aceeași tehnologie care este folosită pentru criptomonedă, „blockchain”, considerată inviolabilă.
„Nesubstituibil” înseamnă că acest bun digital nu este interschimbabil, că este legat de proprietarul său ca un certificat de autenticitate digital universal. Chiar dacă fotografia rămâne vizibilă pe internet.
Zoe Roth avea 4 ani când a fost făcută fotografia, în 2005, în statul american Carolina de Nord.
În spatele ei, focul era un incendiu aprins intenționat, în cadrul unui exercițiu al pompierilor locali.
Zoe Roth, la femme du meme « Disaster Girl » a vendu un #NFT de l’image en question… pour 500 000$ pic.twitter.com/Yif6wozrzv
— Tech News (@TechNews__FR) May 2, 2021
Potrivit New York Times, tatăl lui Zoe a trimis fotografia în 2007 revistei specializate JPG, în cadrul unui concurs.
Zoe Roth are astăzi 21 de ani și este studentă la universitate. Cu suma câștigată la licitație, ea intenționează să-și achite taxele de la facultate și să doneze pentru diverse asociații caritabile.
Tatăl său dorește să repare instalația de aer condiționat de la mașină.
Familia Roth va continua să primească drepturi de autor și va primi și 10% din viitoarele vânzări ale fotografiei.
Potrivit unei cercetări recente efectuate de Atelier BNP Paribas, suma tranzacțiilor pe piața NFT a fost estimată la 250 de milioane de dolari, în 2020, comparativ cu 63 de milioane de dolari, în 2019.
Piața NFT a debutat cu vânzarea de fragmente de video-uri sportive pentru a pătrunde în forță în lumea artei. De exemplu, muzicienii scot la vânzare fragmente din clipurile lor.
În martie, o lucrare virtuală a americanului Beeple, necunoscut până atunci marelui public, a fost vândută pentru 69,3 milioane de dolari la o licitație organizată de Christie’s.