O amprentă metalurgică indică o legiune romană pierdută
Legiunea a XIX-a a fost fondată de Augustus în 41 sau 40 î.Hr. și a acționat pentru prima dată în Sicilia împotriva unei revolte conduse de Sextus Pompei, fiul lui Pompei cel Mare.
Activă pe parcursul campaniilor germanice ale lui Drusus (13-9 î.Hr.) și Tiberius (8-5 î.Hr.), Legiunea a XIX-a va fi în cele din urmă distrusă în Bătălia din Pădurea Teutoburg din anul 9 d.Hr., ceea ce a dus la capturarea vulturului legiunii și la ștergerea numelui de Legiunea a 19-a de pe listele armatei romane.
Bătălia din Pădurea Teutoburg a fost purtată între o alianță de popoare germanice, împotriva Legiunilor XVII, XVIII și XIX, a 6 cohorte auxiliare și a 3 escadroane de cavalerie. Înfrângerea, descrisă drept Dezastrul Varian, este considerată în mod obișnuit ca fiind una dintre cele mai importante înfrângeri din istoria romană, punând capăt brusc expansiunii lui Augustus în teritoriile germanice.
Noul studiu este un proiect de cercetare comun al oamenilor de știință de la Muzeul German de Minerit din Bochum, Muzeul de Cercetare Leibniz pentru Geo-Resurse și Muzeul Bătăliei lui Varus.
Echipa a analizat compoziția oligoelementelor chimice din artefactele romane găsite la Kalkriese din zilele noastre (locul bătăliei din Pădurea Teutoburg), care sunt realizate în principal din metale neferoase, cum ar fi bronzul și alama.
Prin aplicarea unui spectrometru de masă pentru a detecta urme mici, cercetătorii sunt capabili să determine diferența în compoziția metalelor neferoase care diferă în funcție de fiecare legiune. Fiecare legiune avea proprii fierari pentru repararea și înlocuirea armelor sau a echipamentelor. Acest lucru a conferit prelucrării metalelor lor o semnătură chimică distinctă, deoarece tehnicile erau diferite în tabăra fiecărei legiuni.
Cercetătoarea Annika Diekmann, de la Muzeul German al Mineritului din Bochum, a declarat:
„În acest fel, putem aloca o amprentă metalurgică specifică legiunii, pentru care cunoaștem locațiile taberelor în care au fost staționate”.
Potrivit textului istoric, legiunea a fost staționată la Dangstetten, în sudul Germaniei, cu ani înainte de evenimentele din Bătălia din Pădurea Teutoburg.
„Constatăm că descoperirile de la Dangstetten și Kalkriese prezintă asemănări semnificative. Descoperirile care provin din situri ale legiunilor ale căror legiuni nu au pierit în bătălie, diferă semnificativ de descoperirile din Kalkriese”, a adăugat Diekmann.