Noii bogătaşi erau primiţi doar la “French ball”, organizate de Cercle Française de l’Harmonie, unde bărbaţii bogaţi “dansau” cu prostituate sumar îmbrăcate şi curtezane.
Asta putea amuza câţiva bărbaţi arivişti milionari şi oripila familiile acestora, dar adevărata recunoaştere în lumea bună era admiterea la noul sezon al Operei. Iar les nouveaux riches, adică familiile nou-îmbogăţite, erau ţinute la distanţă de povestea asta. De aici şi frustrările.
Până la urmă, banii celor proaspăt îmbogăţiţi au reuşit să ridice propria Operă, care a ieşit chiar mult mai bine decât cea din care ei erau excluşi, scrie historytoday.com.
La 28 aprilie 1880, un grup de industriaşi bogaţi s-a întâlnit la restaurantul Delmonico’s pentru a pune la cale lansarea unei subscripţii.
Planul prezentat era simplu: ridicarea unei clădiri de două ori mai mari decât Academia de Muzică, pe Broadway, la numărul 39, cu trei sferturi din numărul de loje rezervate nu pentru vechea elită, ci pentru oameni ca ei.
Primii care au dat bani pentru ridicarea Metropolitan Opera au fost membri ai familiilor Morgan, Roosevelt şi Vanderbilt, care fuseseră excluse de la Academie.
Academia şi-a dat seama prea târziu că făcuse o greşeală, şi, intrând în panică, a încercat să dreagă busuiocul, oferind locuri în loje şi îmbogăţiţilor de tip nou. Dar era deja prea târziu.
Acum 136 de ani (la 22 octombrie 1883), la New York, a fost inaugurată Opera Metropolitan, unul dintre centrele culturii muzicale mondiale, cu spectacolul “Faust”, compus de francezul Charles Gounod. A fost un real succes.
Pentru că noii bogătaşi se duceau la Metropolitan, iar acolo erau primiţi şi vechii, Academia de Muzică a început să decadă.
Sezonul din 1886 a fost suspendat, şi nu s-a mai revenit niciodată la reluarea programului. În 1888 a început să ofere vodeviluri.
“Metropolitan Opera Association” este acum cea mai mare organizație de muzică clasică din America, prezentând anual aproximativ 240 de spectacole de operă, scrie RADOR.
Sediul companiei este Metropolitan Opera House, una dintre cele mai importante scene de operă din lume.
În 1983, la împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea Operei Metropolitan, la concertul aniversar, care a durat o zi întreagă, au cântat cele mai mari nume din muzica de opera: Joan Sutherland, Placido Domingo și Luciano Pavarotti.